Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan treći susret Temeljne formacije animatora

Zagreb (IKA)

U samostanu u Kotarima 22. i 23. siječnja održan je treći susret Temeljne formacije animatora u Zagrebačkoj nadbiskupiji o temi „Položaj i mjesto animatora u zajednici“.

Sudjelovalo je 29 budućih animatora i sedmero animatora instruktora koji su vodili susret zajedno s povjerenikom za pastoral mladih vlč. Kristijanom Tušekom.

Susret je počeo misom koju je predvodio vlč. Tušek koji je u homiliji mladima poručio: „Onaj koji je u sebi i koji ostaje u perspektivi Božje riječi sebe zna prepoznati u svjetlu te iste Riječi i ostaje miran i nepokolebljiv što god se dogodilo… Molimo Gospodina za mirnu savjest i ustrajno srce da onda kad drugi kažu da smo van sebe ostanemo mirni, postojani i radosni jer znamo što od sebe dajemo, i što drugi može dobiti od naše spremnosti“. Nakon mise susret je nastavljen uvodom, podjelom u male grupe te prisjećanjem na dosadašnji tijek formacije. Uslijedila je vježba Most u kojoj su sudionici vježbali kako surađivati s drugima u različitim okolnostima te prihvaćati se međusobno. Poslijepodnevni dio programa počeo je radionicom Crkva u kojoj su sudionici na temelju pročitanog evanđeoskog ulomka izrađivali modele Crkve kakvom ju Isus predstavlja u prispodobama, a nakon predstavljanja kreativnih uradaka povjerenik je održao predavanje o četiri oznake Crkve: jedna, sveta, katolička i apostolska. Sudionici su kreativnost, suradnju i uvažavanje razvijali kroz radionicu Područje djelovanja animatora te predavanja Analiza igre i Macstof, u kojima su naučili čemu služi igra i koje vrste igara postoje te kako pripremiti i objasniti igru. Večernji dio programa redovito je rezerviran za veselu večer, koja je na ovom susretu imala temu Oscari. Veselu večer zajedno su pripremili sudionici i animatori instruktori te su na kraju dodijeljeni „Oscari“ u različitim kategorijama. Nakon zabavne i razigrane vesele večeri, dan je završen večernjom molitvom na temu Živo kamenje Crkve. Nedjeljni program počeo je molitvom časoslova, a nastavio se predavanjem o animatorskom bontonu te igranjem igara koje su osmislili i vodili budući animatori. Pjevanjem, čitanjem i ministriranjem animatori su sudjelovali na misi u župnoj crkvi Sv. Leonarda, koju je predslavio vlč. Tušek. Idući susret održat će se prvog vikenda u ožujku na istom mjestu.