Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan XIX. redovni i VII. izborni nacionalni kapitul OFS-a

Samobor (IKA)

U kući susreta Tabor u Samoboru od 11. do 13. listopada održan je XIX. redovni i VII. izborni nacionalni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a). Kapitul je okupio članove Nacionalnoga vijeća OFS-a, delegate iz svih područnih bratstava zajedno s područnim duhovnim asistentom, kao i predstavnike Franjevačke mladeži. U isto vrijeme se u Taboru održavala i Nacionalna skupština FRAMA-e.

Kapitul je započeo s radom u petak popodne pod predsjedanjem nacionalne ministre Branke Černugelj. Ministra je na početku podnijela izvješće o životu i djelovanju Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda za trogodišnje razdoblje, od listopada 2016. g. do listopada 2019. g.

Subotnji rad Kapitula bio je posvećen pripremi Kongresa OFS-a i FRAMA-e koji će se održati 2021. g. Kapitularci su promišljali o temi Kongresa kao i o važnosti i potrebi produbljivanja i življenja franjevačkoga identiteta bratstava OFS-a i njegovih članova.

U poslijepodnevnim satima održan je izborni dio Kapitula. Predsjedatelji izbornog kapitula bili su Tibor Kauser, generalni ministar Franjevačkoga svjetovnog reda i pastoralni pohoditelj fra Pedro Zitha, OFM, član Konferencije generalnih duhovnih asistenata OFS-a. Izabrani su novi članovi Nacionalnog izvršnog odbora. Za nacionalnu ministru izabrana je Anđa Slunjski (Zagrebačko područno bratstvo), za zamjenicu nacionalne ministre Suzana Fiorenini (Splitsko-dubrovačko područno bratstvo), za nacionalnu tajnicu Klaudia Ehmer Vorgić (Zagrebačko područno bratstvo), za nacionalnu blagajnicu Božica Peremin (Zagrebačko područno bratstvo), za nacionalnu povjerenicu za formaciju Marta Radoš (Primorsko-istarsko područno bratstvo), za nacionalnog povjerenika za Franjevačku mladež Slaven Marodt (Osječko područno bratstvo), za međunarodnog vijećnika Goran Luketa (Splitsko-dubrovačko područno bratstvo) i za njegovog zamjenika Marta Radoš (Primorsko-istarsko područno bratstvo). Novoizabrana ministra je, nakon uvođenja u službu novoga Vijeća, preuzela predsjedanje Kapitulom.

U petak i u subotu u večernjim satima te u nedjelju prijepodne Kapitul je imao i zajednički rad s Nacionalnom skupštinom FRAMA-e. Zajednički rad pridonosi boljoj međusobnoj povezanosti dvaju bratstava i planiranju zajedničkoga rada. Na Kapitulu je usvojen Izvještaj nacionalne ministre, Blagajnički izvještaj, Kalendar događaja OFS-a i FRAMA-e za 2020., Program rada za 2020., Teme za mjesečne susrete u mjesnim bratstvima u 2020. te su doneseni i usvojeni zaključci o daljnjem organiziranju Kongresa OFS-a i FRAMA-e.

Kapitul je bio prigoda i za dva predstavljanja. Predstavljeno je treće izdanje Obrednika Franjevačkoga svjetovnog reda. Uz Pravilo i Generalne konstitucije, to je treći važan dokument za život i duhovnost svjetovnog franjevca potvrđen od Svete Stolice. Predstavljen je i projekt CRO Laudato si’ koji bi se realizirao u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Projekt osvješćuje članove crkvenih zajednica OFS-a i FRAMA-e te širu javnost o važnosti poduzimanja konkretnih mjera kojima se pridonosi očuvanju okoliša i suzbijanju velikih klimatskih promjena. Glavni cilj ovoga projekta je potaknuti sve sudionike na projektu na aktivnosti kojima se može pripomoći očuvanju okoliša i zaustavljanju klimatskih promjena.

U nedjelju je održana sjednica Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a na kojoj je došlo do promjene u vodstvu. Novi predsjednik Konferencije je fra Anto Pervan, OFMCap, a tajnik fra Mate Bašić, OFM.

Ključne riječi:
FRAMA kapitul OFS Samobor