Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana 4. međunarodna konferencija za život

Zagreb (IKA)

Udruga „Hrvatska za Život“ organizirala je 13. i 14. svibnja u Zagrebu 4. međunarodnu konferenciju za život „Život, dakle, biraj!“

Predavanja su održali stručni inozemni i domaći govornici o pro-life temama, s ciljem kako odgovoriti na problem pobačaja u domovini i svijetu.

Konferencija je otvorena proslavom Majčina dana, u četvrtak 12. svibnja. Tom prilikom dvije majke su posvjedočile o tome kako su izabrale život i kako im je udruga „Hrvatska za Život“ pomogla i još pomaže.

Predsjednik Udruge Ante Čaljkušić otvorio je Konferenciju osvrnuvši se na borbu za život u Hrvatskoj kroz perspektivu rada Udruge. Potom je don Damir Šehić, moralni teolog i profesor na Teološko-katehetskom odsjeku Sveučilišta u Zadru govorio o temi „Ljudski život – bioetička perspektiva pobačaja“.

Kako izgleda borba za život u Indiji, sudionicima je predstavila Ethel Pereira, a nakon nje su udrugu „Studenti za život“ predstavile, kroz osobno svjedočanstvo Matea Rautek i Mateja Borovec.

Za kraj prvog dana Konferencije Vladimir i Marina Hoblaj, posvojitelji i udomitelji, govorili su o posvojenju, a osobito udomiteljstvu kao odgovoru na problem pobačaja, te su s okupljenima podijelili svoje bogato roditeljsko iskustvo.

Drugi dan Konferencije obilježila su snažna svjedočanstva Vida Milkovića, oca četvero djece, od kojih je dvoje preminulo tijekom trudnoće, te Marije Petričević, majke sedmero djece, čije je dvoje djece također preminulo tijekom trudnoće. Oboje su svjedočili iz perspektive polaznika duhovnih vježbi za očeve „Iscjeljenje očeva srca“ i majke „Oprostom oslobođene“ koji nose ranu izabranog ili spontanog pobačaja, a program „Iscjeljenje očeva srca“ predstavio je provoditelj programa Davor Šošić.

O duhovnom boju ispred klinika za pobačaje u SAD-u govorila je Lisa Koslosky, dugogodišnja članica tima „40 dana za život – Pittsburgh“.

Dvije pravne teme iznijeli su pravnik Filip Đekić, koji je govorio o pravnom položaju oca u pitanju pobačaja, te prof. dr. Ana Štambuk s Pravnog fakulteta u Zagrebu koja je govorila o temi eutanazije.

Za kraj programa sudionici su se smijali i plakali uz svjedočanstvo oca Nikice Penđera koji je posvjedočio o putu od neprihvaćanja do neizmjerne ljubavi prema kćeri Moniki koja ima sindrom Down.

U glazbenom dijelu je Sara Čaljkušić otpjevala službenu pjesmu Inicijative „40 dana za život – Hrvatska“, „Hvala ti“. Prije izvedbe upoznala je sve sudionike kako je došlo do toga da je ta pjesma postala službena pjesma Inicijative. Randy Koslosky na harmonici je odsvirao i otpjevao pjesmu „Isuse, uzdam se u tebe“, što je izazvalo oduševljenje svih okupljenih. Na kraju je pjesmom cijelu Konferenciju zaključila i djevojčica Monika, kći Nikice Penđera, koji je iznosio njihovo svjedočanstvo.

Organizatori su najavili da radosno očekuju 2023. godinu i sljedeću Međunarodnu konferenciju za život.