Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana adventska duhovna obnova vjeroučitelja u Požegi

Požega (IKA)

U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije, u Požegi je 30. studenog održana adventska duhovna obnova vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Požeške biskupije.

Program je započeo u Dvorani sv. Terezije Avilske gdje je prisutne pozdravio predstojnik Katehetskog ureda Robert Kupčak istaknuvši kako je za svakog vjeroučitelja i odgojiteljicu u vjeri važan i potreban trenutak u kojem će zastati i promisliti o sebi i poslanju koje je od Crkve primio – a duhovna obnova na početku došašća prava je prilika za to.

Predstavio je zatim voditelja duhovne obnove karmelićanina o. dr. Antonia Maria Čirka, župnika Župe Uznesenja BDM u Zagrebu – Remete. Nakon zaziva Duha Svetoga uslijedila su dva razmatranja u kojima je o. Antonio sudionicima duhovne obnove nastojao približiti dar vjere iz perspektive njihova poslanja u kontekstu liturgijskog vremena došašća.

Adventska duhovna obnova vjeroučitelja u Požegi / Foto: Požeška biskupija

Rekao je, među ostalim, kako je vrijeme došašća sa svojim biblijskim čitanjima i „liturgijom iščekivanja“ pravi trenutak da svatko sebe propita koliko je budan za Boga i koliko mu vremena posvećuje posvješćujući si istovremeno kako je sve ono što činim i govorim odraz moga srca i moje nutrine te me čini (ne)autentičnim svjedokom Isusa Krista. Ustvrdio je kako na putu do istinske autentičnosti osobitu važnost ima molitva – moj osobni odnos i susret sa živim Bogom – koji mi pomaže da, približujući se više Bogu, bolje upoznajem sebe.

U tom smislu, vrijeme došašća je vrijeme budnosti, ali i obraćenja odnosno vraćanja na pravi put koji me vodi k istinskom smislu i radosti moga postojanja. Navodeći vlastite životne primjere u kojima je iskusio Božju blizinu i pomoć, o. Antonio je vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri posvjedočio kako je uvijek kada se otvarao Božjem duhu iskusio i Božju prisutnost u svom životu. Pozvao je ih je na koncu da svakodnevno kroz molitvu, čitanje sv. Pisma, a napose euharistiju održavaju budnim svoj odnos s Bogom kako bi iz njega crpili snagu za svoje poslanje i djelovanje te bili autentični svjedoci Isusa Krista.

Adventska duhovna obnova vjeroučitelja u Požegi / Foto: Požeška biskupija

Adventska duhovna obnova vjeroučitelja u Požegi / Foto: Požeška biskupija

Program duhovne obnove nastavljen je u crkvi sv. Lovre pokorničkim bogoslužjem i sakramentom pomirenja, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.

Pozdravljajući nazočne vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri, biskup je rekao kako je već postala tradicija da se na završetku jedne liturgijske godine i na početku došašća vjeroučitelji okupljaju u Požegi, i na duhovnoj obnovi nastoje srediti stanje svoje duše. Rekao je da mu je poznato da se oni zajedno s drugim prosvjetnim djelatnicima nalaze u štrajku te je naglasio kako danas želi zajedno s njima moliti da štrajk ne završi u nekim skamenjenim odnosima, nego da se uz Božju pomoć okonča sporazumom.

Pozvao ih je da si u svojim osobnim i zajedničkim problemima i poteškoćama posvijeste kako je njihov najbistriji obzor Isus Krist i ono djelo koje je on ostvario svojom mukom, smrću i uskrsnućem, a koje se zove pobjeda života nad smrću. Spomenuo je kako u toj nadi Isusove pobjede želi moliti također za sve žrtve razornog potresa u Albaniji, a sudionike slavlja je pozvao da pokajanjem povjere Bogu ono što je u njihovim savjestima mračno i teško.

U homiliji je biskup Škovrčević rekao je kako je ime Andrija grčkog podrijetla i  znači „muževan“. Istaknuo je  kako evanđelje predstavlja bitne muževne sastavnice sv. Andrije, koje se odnose i na muškarce i na žene: Prihvatio je Isusov poziv da ga slijedi, brzo je ostavio ribarske mreže i pošao za njim, te svoj život oblikovao povjerenjem i darovanošću svome Učitelju, svjedočeći za njega sve do mučeničke smrti.

Adventska duhovna obnova vjeroučitelja u Požegi / Foto: Požeška biskupija

Biskup je spomenuo kako je to bitna karakteristika svakog Isusova učenika, napose onoga koji je kao vjeroučitelj izabrao biti njegovim navjestiteljem. Rekao je vjeroučiteljima da po tumačenju sv. Pavla u naviještenom ulomku iz Poslanice Rimljanima njihovo poslanje nije prvenstveno stvar usta koja nešto govore – pa ni najstručnije – nego srca koje vjeruje da je Gospodin pobijedio smrt, a usta to ispovijedaju, te se tako postaje dionikom opravdanja snagom njegova slavnog uskrsnuća. Ali, po tvrdnji sv. Pavla, vjere nema bez navjestitelja, a navjestitelja bez poslanja koje mu daje Isus Krist po služenju Crkve.

Biskup je ustvrdio kako vjeroučitelji ne smiju nikada zaboraviti da su u svom poslanju dionici navedenog duhovnog dinamizma, i ako se iz njega isključe njihov govor gubi evanđeosku snagu i uvjerljivost, slušatelje ne zahvaća snaga uskrslog Gospodina te oni ostaju tek zastupnici određenih ideja.

„Kad dolazite u svoj razred pred djecu i mlade, sjetite se da nije prvo i najbitnije ono što ćete ustima progovoriti, nego ono što ste im donijeli u srcu“, poručio je biskup. Ohrabrio ih je da uvijek živom vjerom budu povezani s Gospodinom, te ga predanjem i žrtvom ljubavi poput apostola Andrije svjedoče drugima i tako ostvaruju duboki smisao svoga postojanja. Biskup se dotaknuo i teme štrajka prosvjetnih djelatnika te rekao da štrajk pokreće brojna važna i složena pitanja.

Adventska duhovna obnova vjeroučitelja u Požegi / Foto: Požeška biskupija

Pozvao je sudionike slavlja da budu molitelji, i da svijetle svjetlom svoje vjere, koju će i ovog došašća nastojati obnoviti i osnažiti.

Na kraju misnog slavlja biskup je izrazio uvjerenje da su vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri uz pomoć Božju i uz pomoć voditelja duhovne obnove o. Antonia u svom srcu, duši i savjesti tako poslagali sebe, da s jasnoćom i bistrinom Evanđelja mogu nositi svoju osobnu, obiteljsku, školsku, štrajkačku i svaku drugu životnu situaciju. Zahvalio je o. Antoniu Mariu Čirku, karmelićaninu, za predvođenje duhovne obnove. Poželjevši vjeroučiteljima da bude blagoslovljeno sve što će ovog došašća činiti za sebe, za mlade duše koje su im povjerene, za članove svoje obitelji, za Isusovo djelo u Požeškoj biskupiji i u Hrvatskoj domovini, na sve njih zazvao je Božji blagoslov.