Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana duhovna obnova Caritasovih zaposlenika i volontera

Marija Bistrica (IKA)

Na korizmenoj duhovnoj obnovi u subotu 11. ožujka u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke okupilo se 250 zaposlenika i volontera Caritasa Zagrebačke nadbiskupije te volontera župnih Caritasa.

Duhovna obnova je organizirana povodom obilježavanja 90. obljetnice rada i djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Pozdravljajući okupljene sudionike, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar istaknula je važnost župnih Caritasa i volontera koji su na područjima svojih župa prvi i najbrži kontakt s potrebnima, kao i zauzetog rada Caritasovih zaposlenika.

„Dragi volonteri, vi ste kotač i pokretač Caritasa bez kojega ne bismo imali tako snažan razlog obilježavati naš jubilej. Vaša spremnost darovati vrijeme, talente, znanje i svoja dobra onima koji su u potrebi – čini ovaj svijet ljepšim. Drugi kotač Caritasa ste vi, dragi zaposlenici, koji, ne štedeći se u predanom radu s korisnicima koji su vam povjereni, bivate njihove oči da bolje vide, uši da bolje čuju i ruke da mogu opipati ljepotu svijeta. Vi ste dio Caritasa – vi ste Caritas – ljubav, ne samo dok radite i volontirate nego stalno. Budite na to ponosni“, istaknula je s. Jelena te okupljenima zahvalila za požrtvovnost i karitativnu zauzetost.

Duhovni program predvodio je utemeljitelj zajednice „Omnia Deo“ – Sve Bogu don Josip Radić, a započeo je duhovnim nagovorom u Dvorani Božjeg milosrđa. Voditelj je istaknuo važnost ljudskih nakana za vrijednost dobrih djela pred Bogom. Kazao je da vjernik treba činiti dobra djela za Boga i iz ljubavi, a kada je to moguće i u skrovitosti. Kao napasti koje umanjuju vrijednost dobrih djela naglasio je zavist prema onima koji su od nas bolji, želju da nam potrebni budu zahvalni, samovolju u aktivnostima i potrebu za uspjehom.

Potom je u Bazilici bila prilika za sakrament ispovijedi te križni put na Kalvariji. Uslijedilo je euharistijsko slavlje.

U homiliji je don Josip govorio o jednoj od važnih poruka evanđeoske prispodobe o milosrdnom ocu i rasipnom sinu, a to je „istinski se radovati obraćenju grešnika“.

Misu je suslavio i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren, koji je u svom pozdravu sudionicima iskazao zahvalnost za sve ono što čine za potrebne.

Ovogodišnja korizmena duhovna obnova organizirana je na dvadeset i prvu obljetnicu smrti blagopokojnoga kardinala Franje Kuharića, koji je svesrdno zagovarao karitativno djelovanje i brigu Crkve za potrebne u Zagrebačkoj nadbiskupiji.