Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana konferencija za novinare udruge „U ime obitelji“ u povodu presude Ustavnog suda o ukidanju mjere roditelj odgojitelj

Zagreb (IKA)

Konferencija za novinare udruge „U ime obitelji“ u povodu presude Ustavnog suda o ukidanju mjere roditelj odgojitelj i upućivanja javnosti u daljnje korake Udruge s obzirom na presudu, održana je u petak, 1. prosinca 2023. u Zagrebu, izvijestila je udruga „U ime obitelji“.

Predstavnici udruge U ime obitelji i roditelja odgojitelja održali su konferenciju za medije ispred zgrade Ustavnog suda na Markovom trgu. Član upravnog odbora udruge „U ime obitelji“ i odvjetnik Karlo Novosel te izvršna direktorica dr. Željka Markić, komentirali su odluku Ustavnog suda koju je novinarka Ivana Toma objavila u subotu, 18. studenog 2023., a nakon toga su je, pet dana kasnije primili zastupnici roditelja odgojitelja.

„Želimo obavijestiti javnost i sve korisnike mjere roditelj odgojitelj da smo tek 23. studenog 2023. od strane Ustavnog suda putem sudskog dostavljača zaprimili odluku o predmetu roditelja odgojitelja, dakle 5 dana nakon objave u jednom mediju“, uvodno je rekao odvjetnik Karlo Novosel.

Odvjetnik Novosel naglasio je: „Odlukom Ustavnog suda pitanje roditelja odgojitelja nije konačno riješeno, a kako se to moglo čuti i čitati u medijima nakon što je gore navedena odluka na nezakonit i nedopušten način dospjela u medijski prostor.“

„Ustavni sud Republike Hrvatske, upravo onaj koji ima temeljnu zadaću štititi pravni poredak i trebao bi biti najviša instanca zaštite istog poretka pa samim time i okupiti ljude koji tako nešto mogu provesti, producira odluku koja već u svojoj formi ne zadovoljava propisima, komunicira u ustavnosudskom postupku s Gradom Zagrebom, zaprima od Grada Zagreba očitovanja koja ne dostavlja podnositeljima tužbi/zahtjeva, ne odlučuje o svim tužbama/zahtjevima podnositelja, oduzima pravo svim sudionicima civilnog društva na sudjelovanje u bilo kojem ustavnosudskom postupku, od 98 stranica sudske odluke svoje obrazloženje i argumente suštinski daje na 2-3 stranice dok u ostalim dijelovima odluke prepisuje sadržaj ustavnosudskog spisa te pronosi vijesti o svojim odlukama medijima prije nego što je strankama u sudskom postupku izvršena dostava, a da za očigledno flagrantno kršenje svojih obveza i dužnosti te pravila struke ne odgovara nikome osim politici“, kazao je.

„Ovakvo nerazborito, ugrožavajuće i neargumentirano djelovanje institucija i medija samo je dodatno potaklo i prisililo na traženje daljnje zaštite više od 5 tisuća obitelji odnosno 20 tisuća djece o kojoj se te obitelji brinu. U najkraćem roku u njihovo ime podnijet ćemo zahtjev Europskom sudu za ljudska prava uslijed flagrantnog kršenja temeljnih prava i sloboda tako velikog broja ljudi od strane hrvatskih institucija“, najavila je dr. Željka Markić.

Odvjetnik Novosel informirao je javnost o činjenici da je pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske već mjesecima u tijeku još jedan postupak ocjene zakonitosti Odluke Grada koji su pokrenuli suci Upravnog suda u Zagrebu.

„Dok mi slušamo orkestrirane medijske navode o ‘odlasku u povijest’ roditelja odgojitelja i čitamo obrazloženja ‘bez obrazloženja’ sudaca Visokog upravnog suda u Zagrebu i Ustavnog suda Republike Hrvatske – pravna struka koja vodi konkretne predmete roditelja odgojitelja je stala na stranu roditelja odgojitelja i ne žele provoditi Odluku Grada jer i dotični suci Upravnog suda smatraju da je ista nezakonita. Stoga sve vas pozivam na objektivno informiranje javnosti, a Visoki upravni sud Republike Hrvatske i Ustavni sud Republike Hrvatske na žurno donošenje odluka u još uvijek tekućim postupcima, a sve s obzirom na to da se približavanjem izbora nesumnjivo gubi već dobrano izgubljeno povjerenje u objektivnost odluka koje se donose“, zaključno je istaknuo odvjetnik Novosel, izvijestila je udruga „U ime obitelji“.