Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana korizmena duhovna obnova za vjeroučitelje Krčke biskupije

Punat (IKA)

Duhovna obnova i stručni skup za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri Krčke biskupije održana je 11. ožujka 2023. u samostanu karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Puntu, u organizaciji Katehetskog ureda Krčke biskupije.

Voditelj duhovne obnove bio je vlč. Jakov Rađa, s Katedre fundamentalne teologije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Na početku je sudionike pozdravio predstojnik Katehetskog ureda vlč. Zvonimir Seršić. Pozvao ih je da u središte susreta stave susret s Isusom koji je početak svakog poslanja.

Voditelj duhovne obnove vlč. Jakov Rađa, razmatrajući Evanđelje o Samarijanki, postavio je pitanje kako susresti Isusa danas. Jedan od najljepših tekstova Svetog pisma govori o Božjem traženju čovjeka da bi u njemu probudio žeđ i dao mu vode žive. To je i zadaća vjeroučitelja: probuditi u učenicima žeđ za Bogom. Žeđ čovjeka potiče na traženje i on ne može biti istinski sretan dok ne susretne Boga – poručio je vlč. Rađa.

Mi bez Boga nismo mi. Od Isusa učimo da ne osuđujemo, nego prihvaćamo sve koje nam stavlja na put – dodao je.

Nakon kratke stanke uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za slavlje ispovijedi. Središte susreta bilo je euharistijsko slavlje u kojem je Božja riječ o dobrom ocu još jednom naglasila ljepotu susreta Boga i čovjeka.

U propovijedi je voditelj vjeroučiteljima dodijelio ulogu dobrog oca koji svome sinu daje slobodu, ali ga budan čeka i trči mu ususret.

Druženje je nastavljeno je u prostoru osnovne škole gdje su se sudionici okrijepili i razgovarali o događanjima koja će uskoro uslijediti, a to su Vjeronaučna olimpijada i Hodočašće djece i mladih na gorb biskupa Mahnića.

Duhovna obnova je završila razmatranjem križnog puta u okružju predjela Tri križi iznad Punta.