Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana premijera dokumentarnog filma „Zrin 1943.“

Sisak (IKA)

Dokumentarni film „Zrin 1943.“, posvećen svim žrtvama komunističkih zločina i snimljen u povodu 80. obljetnice strašnih zločina u Zrinu, premjerno je prikazan u petak 8. rujna u atriju Velikog Kaptola u Sisku.

Uz brojnu domaću publiku promociji filma nazočili su i Zrinjani i njihovi potomci pristigli iz cijele Hrvatske te Australije i Njemačke. Taj film podsjeća na događaje kada su na blagdan Male Gospe te 9. i 10. rujna 1943. partizani i četnici u genocidnom pohodu ubili gotovo trećinu stanovnika, mjesto zapalili, a preživjele raselili. Također, ukazuje na nepravdu koju su doživjeli i još uvijek doživljavaju Zrinjani u potrazi za istinom i pravdom.

Redateljica i scenaristica filma je Nada Prkačin, snimatelji Krešimir Lasić i Andrej Bunić, a montažer Goran Fistrić. Film traje 52 minute, a sadrži mnoge neobjavljene detalje, dokumente i fotografije. U filmu sudjeluju i svjedoci zbivanja, povjesničari, potomci žrtava, ali i biskupi Ivica Petanjak i Vlado Košić.

Na početku okupljenima se obratila autorica Nada Prkačin, pojasnivši zašto je snimljen ovaj film. „Ne samo da podsjeti da je prošlo 80 godina nakon tih strašnih zločina o kojima se šuti, pa čak i zadnjih 30 godina, nego da se ti događaji osvijetle onima koji možda za to ne znaju ili ih ne zanima. Ti događaji iz 1943. godine važni su i danas kako bi se ispravile povijesne nepravde prema ljudima koji su rođeni i živjeli u Zrinu, kao i njihovim potomcima“, rekla je Prkačin najavivši promociju filma u Zagrebu, Osijeku, Đakovu i Drenju, ali i kako će nakon nekog vremena film biti online dostupan svima.

Okupljene je pozdravio i domaćin sisački biskup Vlado Košić. On je zahvalio autorici i svim njezinim suradnicima koji su omogućili da ovaj film ugleda svjetlo dana. Biskup je poručio i kako smo kao narod preživjeli velike tragedije, ali i kako uvijek trebamo biti uspravni i vjerovati da s Isusom nosimo svoj križ, a s time da i pobjeđujemo. „To je i poruka i ovog filma da usprkos tog velikog stradanja možemo biti ponosni, da se možemo poput fenixa podići i pokazati tu svoju žilavu narav. U nama uvijek postoji nada da se stvari mogu biti bolje i da se mogu pokrenuti. Neka primjer toga bude i upravo Zrin“, poručio je biskup te pozvao sve u Zrin u nedjelju 10. rujna.