Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana promocija albuma "Orgulje Donjeg Miholjca“

Donji Miholjac (IKA/TU)

Najnoviji album Edmunda Andlera Borića „Orgulje Donjeg Miholjca“ predstavljen je 12. ožujka u župnoj crkvi Sv. Mihaela u Donjem Miholjcu.

Na CD-u, koji je izdala Croatia Records, nalazi se 17 kraćih skladbi europskih i hrvatskih skladatelja za orgulje iz 18. i 19. stoljeća. Uz djela skladatelja kao što su Tinazzolli, Cimarosa, Pachelbel, Valeri, Beethoven, Balbastre, Zipoli i Handel u izvedbi Edmunda Andler Borića mogu se čuti i anonimnih hrvatskih skladatelja iz Hrvatskog Zagorja, Cresa, te skladatelja Fortunata Pintarića. Orguljaš ih je snimio u donjomiholjačkoj crkvi 2021. godine.

Predstavljanje je vodio Tomislav Brusač, koji je na početku zahvalio donatorima za servisiranje orgulja, vrijedno 60 tisuća kuna, koje je bilo potrebno kako bi se snimanje uopće moglo ostvariti. “Raduje me ovaj događaj, da možemo u našoj crkvi uz orgulje slaviti Boga, a od sada i u našim domovima možemo slušati donjomiholjačke orgulje. Ovdje prisutni miholjački svećenik vlč. Stjepan Maroslavac je vrlo lijepo opisao u svojoj knjizi Orgulje – kraljica svih glazbala ove naše orgulje kao i sve orgulje Đakovačko-osječke nadbiskupije. Neka i ovaj CD bude na radost i svaku dobrobit naše župne zajednice“, rekao je na početku domaći župnik Josip Antolović.

Donjomiholjački gradonačelnik Goran Aladić tom je prigodom istaknuo kako se Gradsko poglavarstvo trudilo podići kulturnu ponudu u Gradu te je osnovalo Festival Prandau, čiji je umjetnički ravnatelj Edmund Andler Borić. Dodao je da su uspjeli u svojim namjerama jer su priredbe festivala vrlo posjećene, a sam grad je dobio medijski prostor na nacionalnoj i regionalnoj televiziji. Zahvalio je župniku Antoloviću što je podržao taj poticaj Gradskog poglavarstva.

Publici se obratio i maestro Ivan Andrić, svećenik i profesor na KBF-u u Đakovu. On je govorio o značaju orgulja u liturgijskim slavljima kroz povijest. Istaknuo je da je važnost tog događaja upravo u tomu što se događa u Donjem Miholjcu, gradiću koji ima biser među orguljama Đakovačko-osječke nadbiskupije. Čestitao je orguljašu Boriću, Gradu i župljanima.

Dr. sc. Berislav Jerković, glazbeni pedagog, govorio je o uredničkom vidu CD-a te rekao kako skladba na papiru zapravo ne postoji dok ju glazbenik ne sprovede u djelo. Naglasio je da je Borić napravio dobar urednički posao prilikom odabira skladbi i da je CD dobro glazbeno izbalansiran te da uvodi u ugodan koncert.

Na kraju je govorio i Edmund Andler Borić te među ostalim zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji objavljivanja CD-a. „Drago mi je da smo ga realizirali u malom gradiću, a ne u velikom gradu gdje bi zapravo prošao nezapaženo. Drago mi je da ljudi dolaze na koncerte u velikom broju i da cijene kulturno nasljeđe svoga grada“, istaknuo je Borić.