Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana sjednica o proslavi 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

Sjednica Izvršnog odbora proslave jubileja „50 godina od kanonizacije prvog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića (1970. – 2020.)“, održana je u ponedjeljak 20. siječnja u Nacionalnom svetištu svetog Nikole Tavelića, Samostanu svetog Frane u Šibeniku.

Na sjednici odbora bili su svi članovi: rektor nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić, generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić, vikar Hrvatske provincije franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik, župnik župe Gospe van Grada – Šibenik fra Filip Milanović Trapo, pročelnica Ureda gradonačelnika grada Šibenika Mladena Baran Jakelić, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović i voditelj Ureda za informacije Šibenske biskupije Ivo Kronja. U radu odbora ovaj put je sudjelovao i šibenski biskup Tomislav Rogić.

Glavna tema sjednice bila je središnja proslava Jubileja koja će biti u nedjelju 21. lipnja u Šibeniku. Datum 21. lipnja odabran je jer je to datum kanonizacije koja je 1970. godine bila u Rimu. Istaknuto je kako na proslavu dolaze hrvatski biskupi, a misno slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Naglašeno je kako je riječ o nacionalnom događaju, te kako je potrebno animirati vjernike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te dijaspore na sudjelovanje u proslavi Jubileja.

Kao lokacija održavanja slavlja predložen je Trg Ivana Gorana Kovačića koji se nalazi uz sam Samostan svetog Frane. Bilo je riječi i o trodnevnici koja će prethoditi proslavi, organizaciji same liturgije, prihvatu hodočasnika i osmišljavanju prostora na kojem će se održati misno slavlje.

Vikar Hrvatske provincije franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik upoznao je izvršni odbor s postavljanjem kipa svetog Nikole Tavelića u Jeruzalemu na Sionu kod dvorane Posljednje večere. Riječ je o skulpturi koja će biti visoka više od dva metra i odlivena u bronci. Rekao je i kako se u Betlehemu na Pastirskim poljanama podiže nekoliko sakralnih objekata, od kojih je jedan dan Hrvatima da ga izgrade.

Biskup Rogić izrazio želju da proslava Jubileja bude događaj koji će učvrstiti vjernike u vjeri da budu spremi za vjeru žrtvovati se, a onda iz svoje vjere živjeti i svjedočiti evanđelje.