Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana sjednica požeškog Stolnog kaptola sv. Petra

Požega (IKA)

U Dvorani Sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi, u srijedu 1. prosinca održana je sjednica požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra.

Sjednicom je predsjedao prepošt Ivica Žuljević, a uz kanonike na sjednici je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević. Nakon molitve Večernjih hvala prepošt Ivica Žuljević pozdravio je biskupa Škvorčevića i nazočne kanonike, te im je čestitao obljetnicu osnutka požeškog Stolnog kaptola sv. Petra na ovaj dan prije 22 godine. Osvrnuo se na ovogodišnji spomen 800. obljetnice požeškog Zbornog kaptola sv. Petra te na znanstveno-stručni simpozij koji je tom prigodom održan 28. lipnja. Kazao je kako se ovom sjednicom kanonici uključuju u sinodsko savjetovanje koje je u tijeku u Požeškoj biskupiji. Nadovezujući se na prepoštovu pozdravnu riječ, biskup Škvorčević čestitao je kanonicima spomenute obljetnice, te ih je podsjetio da je njihova prvotna zadaća sudjelovati u bogoslužjima u katedrali, napose u pontifikalnim slavljima na kojima nisu tek određeni ukras, jer, kako uči II. vatikanski sabor, kad euharistijsko slavlje predvodi biskup uz sudjelovanje različitih službi i slojeva vjernika, očituje se i ostvaruje jedna, sveta, katolička i apostolska Crkva. Kazao je da će se prigodom 30. obljetnice razaranja Gospinog svetišta u Voćinu i ubojstva njegovih stanovnika 13. prosinca održati tradicionalno hodočašće, na kojem će 13. put sudjelovati i predstavnici hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin, istaknuvši važnost i njihova sudjelovanja na njemu. Spomenuo je još kako jedino kanoničkim vršenjem svih službi određenih Statutom Stolni kaptol postoji kao živa ustanova. Zahvalio je prepoštu Žuljeviću i drugim kanonicima za vođenje brige oko katedrale, Riznice, Dijecezanskog muzeja i Staroga grada u Kaptolu te vršenje ostalih zadaća koje su im povjerene.

Potom je prepošt Žuljević dao izvještaj o izvršenim radovima na sanaciji krovišta katedrale, konzervatorsko-restauratorskim radovima na obnovi sakristijskog namještaja, o građevinskim radovima u svetištu crkve Sv. Jurja u Starom gradu u Kaptolu, te o arheološkim istraživanjima na istom lokalitetu, gdje su pronađeni ostaci triju prethodnih crkava, počevši od 11. stoljeća. Usvojen je predloženi plan radova u 2022. godini, kojim se uz novčanu potporu Ministarstva kulture i sredstvima iz proračuna Požeške biskupije predviđa nastavak potrebnih zahvata na obnovi krovišta katedrale, restauracija knjiga iz Riznice požeške katedrale, te daljnji građevinski radovi u crkvi Sv. Jurja. Kanonik kustos Mario Sanić podnio je Financijski izvještaj za 2021. godinu te je predstavio stanje kaptolske blagajne. Po završetku sjednice kanonici su sudjelovali na euharistijskom slavlju u katedrali, koje je prevodio prepošt Ivica Žuljević, prigodom 22. obljetnice osnutka požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra.