Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana sjednica Prezbiterskog vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo (IKA/TU)

Članovi Prezbiterskog vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije okupili su se u ponedjeljak, 16. svibnja u prostorima Nadbiskupskog doma u Đakovu na sjednici kojom je predsjedao nadbiskup Đuro Hranić.

Nakon molitve i pozdrava te osvrta na zapisnik prošle sjednice PV-a, prof. dr. Ivica Pažin izlagao je o motupropriju pape Franje „Antiquum ministerium“ i njegovim izazovima i pitanjima u svjetlu pastoralno-katehetskih mogućnosti i potreba Đakovačko-osječke nadbiskupije. U uvodu je istaknuo kako je papa Franjo ovim dokumentom nastavio niz svojih razmišljanja, te konkretizirao ono što sa sobom nosi i najnoviji Direktorij za katehezu (2020.), koji među ostalim izričito navodi da je župna zajednica privilegirano mjesto formacije kateheta, te da u krilu zajednice posebnu zadaću u naviještanju Riječi imaju skupine kateheta. Izlaganje je zaključio s tvrdnjom kako je služba katehete znak prihvaćanja Crkve dostojanstva vjernika laika, koji po sakramentu krštenja, kao i po sakramentima inicijacije u potpunosti sudjeluje na izgradnji živoga tijela Crkve. Također je ustvrdio da takvim načinom suradnje i suodgovornosti Crkva izbjegava bilo koji oblik klerikalizacije evangelizacijskoga djelovanja te u potpunosti – u sinodskom duhu – svi međusobno postajemo jedno u Kristu.

„Po svojoj naravi služba katehete je laička služba, što znači da se radi o svjetovnom vjerniku laiku, a ne nužno o neprofesionalcu koji može i djeluje često na onim mjestima, kamo svećenik i nema pristupa; Ako nam je želja, kao i papi Franji, graditi misionarsku Crkvu, Crkvu izlaska, koja će ići do svakoga koji je pozvan čuti prvi navještaj Evanđelja, nemoguće je to činiti bez zauzetosti vjernika laika i njihove katehetske dimenzije; U posljednjih nekoliko godina svi katehetski dokumenti zahtijevaju katekumenski oblik kateheze. I najnoviji Direktorij polazi od te činjenice. To znači da se naglasak konačno želi i u najkonkretnijem slučaju premjestiti sa sakramentalizacije na trajnu evangelizaciju. Svećenik to ne može sam!“, ustvrdio je izlagač.

„Još je sveti papa Ivan Pavao II. u apostolskoj pobudnici Catechesi tradendae bio svjestan činjenice da je u raskršćanjenoj Europi sve više onih koji su, kako ih je on nazvao, „quasikatekumena“. Danas se misli na vjernike, koji nisu evangelizirani, koji su potrebni reinicijacije, trajnoga procesa i praćenja u razvoju vjere, kako one spoznajne tako i one iskustvene. Katehete tu imaju neizmjernu i neizrecivu važnost“, ustvrdio je na kraju.

Nakon izlaganja prof. dr. Pažina, svećenici su razgovarali kako se taj dokument može ostvarivati u katehetsko-pastoralnoj praksi Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Vlč. Petar Vidović, ravnatelj Svećeničkog doma u Đakovu, potom je članovima Prezbiterskog vijeća predstavio prijedlog novog Statuta Doma za umirovljene svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nakon njegova izlaganja svećenici su predlagali neke izmjene i dopune predloženog Statuta. Susret je završio zajedničkim ručkom u prostorima Bogoslovnog sjemeništa.