Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana smotra župnih zborova otoka Brača

Supetar (IKA)

Smotra župnih zborova otoka Brača u organizaciji Bračkog dekanata održana je u subotu 13. travnja u Župi svetoga Petra apostola u Supetru na Braču.

Uz svećenike otoka Brača, u organizaciji i izvedbi večernjega koncerta crkvenih zborova u crkvi Navještenja Marijina sudjelovao je i povjerenik za liturgijsku glazbu Hvarske biskupije Slavko Reljić.

„Glazba izvire iz čovjeka i utječe na naše raspoloženje. Glazba je trajna čovjekova pratiteljica. Tako je i u životu kršćana. Neka glazba koju izvodite bude na slavu Božju“, rekla je ravnateljica Centra za kulturu Brač i moderatorica programa Jasna Damjanović pozdravivši sudionike u ispunjenoj župnoj crkvi u Supetru. Posebno je pozdravila izvođače, istaknuvši pritom da se crkveni zborovi, osim nastupa u župama, ističu i brojnim koncertima na gostovanjima u Hrvatskoj i izvan domovine.

Pozdravljajući okupljene, supetarski župnik Pavao Gospodnetić izrazio je radost što se smotra bračkih zborova održava u Supetru. „Ova večer još jednom pokazuje koliko dobrih događaja postoji na našemu otoku i koliko toga vrijednoga. Čestitam vam na tome“, rekao je, dodavši da je smotra crkvenih zborova potvrda da se na otoku Braču „cijelu godinu pjeva, moli i slavi Boga“.

Maestro Reljić zahvalio je bračkim svećenicima i dekanu Ivici Huljevu na organizacijski smotre zborova Bračkoga dekanata. U pozdravnom govoru naveo je riječi kardinala Josepha Ratzingera, kasnije pape Benedikta XVI.: „Sve više dolazi do izražaja uznemirujuće osiromašenje koje se očituje svugdje gdje je ‘lijepo’ zamijenjeno ‘korisnim’. Iskustvo je pokazalo da načelo ‘pristupačnosti za svakoga’ nije učinilo liturgiju niti razumljivijom niti otvorenijom, već samo siromašnijom.“ Poručio je da je „odbacivanje veličanstvene crkvene glazbe poraz naših generacija. Tješi nas činjenica da je zadnjih godina sve veći broj onih, također i u našoj biskupiji, koji prepoznaju ono vrijedno i dosljedno svete glazbe“, istaknuo je povjerenik za liturgijsku glazbu, dodavši da tome svjedoče i smotre na otocima Hvarske biskupije. „Neka nas sveta Cecilija prati u našem radu kroz svevremensku svetu glazbu. Mnoge glazbe prolaze, a ova ostaje“, poručio je te istaknuo da je glazba koju izvode crkveni zborovi dio kulturnoga identiteta otoka.

Smotru crkvenih zborova otvorio je domaći Zbor svete Cecilije iz Supetra koji je osnovan 1989. godine, a doprinos tome zboru dale su generacije Supetrana. Osim u gradskoj župi na Braču, zbor je nastupao i u drugim dijelovima Hrvatske te u nekoliko europskih zemalja, a zbor nastupa i na javnim smotrama grada Supetra. Pod vođenjem s. Silvane Jukić izveli su pjesme „Krist uskrsnu“ i „Veseli se o Marijo“.

Poslije zbora domaćina, nastupio je Župni zbor iz Bola, iz Župe sv. Ivana Krstitelja koja je povjerena dominikancima Hrvatske dominikanske provincije, a koji od prošle godine nosi naziv „Veritas“ u skladu s geslom dominikanaca koji su u Bolu od 15. stoljeća. Voditeljica zbora je Marina Lalić, a nastupili su s pjesmama „O premili Isuse“ i „Kraljice obitelji“.

Crkveni zbor Srca Isusova iz Župe Očišćenja Blažene Djevice Marije u Dolu izveo je pjesme „Pjevaj hvale, Magdaleno“ i „Jubilate Deo“. Zbor je nastupio pod ravnanjem glazbenoga teoretičara i orguljaša Mislava Čarge. Dolski zbor osnovan je prije sedam godina te je tako među najmlađim zborovima Hvarske biskupije. Sastavljen je od stanovnika Dola, kao i Doljana koji su nastanjeni u drugim mjestima otoka Brača. Zbor izvodi višeglasne skladbe, pučke popjevke, a čuvari su i dolskih pučkih napjeva. Zbor Srca Isusova iz Dola prošle godine osigurao je donacijama samih Doljana nove orgulje.

Združeni zbor iz Mirca i Sutivana, dviju susjednih župa Bračkoga dekanata, nastupio je pod ravnanjem s. Edvarde Mamić. Predstavili su se s pjesmama „Velik je Gospod Bog“ i „Pivajmo braćo kršćani“.

Mješoviti Župni zbor Karmel iz Župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima prvi je crkveni zbor na Braču koji je krenuo s izvođenjem višeglasnih skladbi. Održao je brojne koncerte na otoku, zatim po Hrvatskoj, a nastupao je i u Belgiji, Austriji, Sloveniji i Italiji. Zbor je prije sedam godina preuzeo glazbeni teoretičar i dirigent Mislav Čargo. Na smotri su nastupili s pjesmama „Pjevajte Gospodinu“ i „Tebi kruno“.

Zbor sv. Jere iz Župe sv. Jeronima u Pučišćima s višegodišnjim nastupima specifičan je po generacijskoj raznolikosti. Pučiški zbor osim redovitih nastupa na nedjeljnim misama, blagdanima i ostalim crkvenim proslavama, gostuje i u drugim dijelovima Hrvatske. Zborom ravna s. Danijela Mihić, a na smotri su izveli, uz ostalo, i pjesmu „Veličaj“.

Zbor sv. Nikole iz Župe svetoga Nikole u Gornjemu Humcu nastupio je s pjesmama „Majko draga, Djevo sveta“ i „Na babilonskim obalam“. Zbor vodi Mia Pivčević. Neki od članova zbora bili su i klapski pjevači te su tako, kako je istaknuto u programu, nastupali i na europskim pozornicama.

Brački dekan Ivica Huljev poručio je da su zborovi „pokazali ljepotu liturgijskoga pjevanja, ali i ljepotu života kroz moć ljudskoga glasa“. Uime svećenika Bračkoga dekanata zahvalio je crkvenim zborovima na sveukupnome radu tijekom cijele godine. „Ovo što činimo ne činimo iz duga prema prošlosti. Ovo je ustvari čuvanje budućnosti. Glazba koja odjekuje u liturgiji pomaže svima nama da se rascvjeta kultura. Putem liturgijskoga pjevanja čuvate budućnost, a budućnosti nema bez kulture“, poručio je, uz ostalo, dekan.

Iznenađenje na smotri crkvenih zborova bio je prigodni nastup bračkih svećenika. Svećenici Jure Martinić, Pavao Gospodnetić, Marko Plančić, Tonči Kusanović, Ivica Huljev i Jakša Rubinić izveli su „Ave verum“ i „O Spase roda ljudskoga“.