Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana specijalizacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije i Mostarsko-duvanjske biskupije

Kornica (IKA)

U prostorijama Regionalnog ureda Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Kornici kod Modriče od 24. do 28. srpnja održana je 17. u nizu Opća specijalizacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije i Mostarsko-duvanjske biskupije.

Nakon održane četiri formacije u Sarajevu i Kornici, na specijalizaciji je sudjelovao 21 sudionik iz 12 župa u Bosni i Hercegovini. Mladi sudionici iz Čajdraša, Čapljine, Globarice, Gornje Dubice, Gromiljaka, Kupresa, Novog Sela – Balegovca, Odžaka, Prozora, Slivaja, Uzdola te Zenice iskoristili su ljetni raspust kako bi zaključili svoju jednogodišnju formaciju animatora, bogatim  i plodonosnim programom.

Prvi dan specijalizacije započeo je misnim slavljem, kojeg je predvodio pastoralni suradnik u NCM-u Ivan Pavao II. vlč. Ivan Matijević. On je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako se ne treba bojati otvoriti srce i osluškivati Božju riječ u današnjem vremenu te pozvao sudionike da kvalitetno i na što bolji način provedu vrijeme na kampu.

Nakon mise uslijedila je večera, a potom je službeno započeo program te su sudionike pozdravile voditeljice Ana Kulier i Iva Petrušić. Postavljena su pravila, a sudionici su podijeljeni u male grupe. Nakon toga je uslijedio zabavni program prožet plesom i igricama, a prvi je dan završen večernjom molitvom.

I drugog dana ujutro slavljena je misa, a uslijedila je radionica o stilovima molitve gdje su mladi razgovarali o značaju iste u životu i radu jednog animatora. Potom su dobili zadatak u kojem su u svojim malim grupama pripremali večernje molitve za vrijeme trajanja specijalizacije. Istoga dana, sudjelovali su na radionicama Preventivni odgojni sustava don Bosca i Rad po dobi.

Program se nastavio zabavnom radionicom kroz koju su sudionici uvidjeli novi i zabavan način učenja i pamćenja novih informacija, nakon čega je uslijedila Novinarsko-medijska radionica kroz koju su iskazali vlastite talente medijske pismenosti i mogućnosti stvaranja kreativnog sadržaja.

Kroz sadržajan program okupljeni su imali priliku steći mnoga znanja, iskazati svoje vještine, ali i zabaviti se.

Drugi dan je također priveden kraju „veselom večeri“ koju je obilježila „oklada“. U njoj su mladi uspješno izvršili 33 zadatka te tako osvojili opkladu protiv animatora instruktora, iskušavši svoj timski i natjecateljski duh. Večer je zaključena molitvom koju su osmislili sudionici, a na ovaj način imali su prigodu praktično pokazati sve ono što su naučili tijekom četiri prethodne formacije.

Treći dan prošao je u znaku kreativnosti i praktične primjene vještina potrebnih za uspješno animatorstvo. Dan je započeo misom koju je predvodio pastoralni suradnik u NCM-u i profesor na sarajevskom KBF-u vlč. Ljubo Zadrić.

Uslijedila je zatim plesna radionica čiji je cilj bio poticanje kreativnosti kroz stvaranje vlastitih plesova na različite melodije. Potom je održano predavanje o zaštiti maloljetnika gdje su sudionici upoznali osnove traumatske psihologije i načine prevencije nasilja.

Drugi dio dana nastavljen je radionicama Pastoral prvopričesnika i krizmanika. Kroz njih su okupljeni imali priliku upoznati različite načine kreativnog učenja za ove dvije skupine. Uvidjeli su kako biti voditelji ministranata u svojim župnim zajednicama te saznali više o darovima Duha Svetoga, i razgovarali na koji način mogu animirati mlade kako bi nakon potvrde ostali aktivni u župama.

Završetak trećeg dana obilježila je „vesela večer“ u duhu Show programa, kojom su animatori instruktori pokazali mladima još jednu kreativnu i zanimljivu završnicu dana.

Upriličena je večernja molitva koju su pripremili sudionici, a kojom su sve prisutne podsjetili na važnost zahvalnosti i poniznosti u svakom trenutku.

Jutarnju misu četvrtog dana predvodio je vlč. Matijević uz koncelebraciju vlč. Zadrića. Potom je održana ekološka radionica gdje su sudionici od naizgled beskorisnih ostataka materijala koje su sakupljali tijekom kampa, napravili maskote svojih grupa, te upoznali različite stilove vođenja radionica. Kroz zadatak pravljenja skulptura prepoznali su četiri stila vođenja, opisali svaki od njih i na kraju istaknuli kako svaki dobar animator mora biti fleksibilan i spreman prilagoditi se skupini.

U nastavku, sudionici su se uputili u župu Čardak gdje su imali vježbu Titanik, u kojoj su još jedanput shvatili važnost slušanja jedni drugih, važnost zajedničkog komuniciranja i funkcioniranja kako bi stigli do zajedničkog cilja. Navečer, mladi su imali zadatak pripremiti „veselu večer“ uz upute animatora instruktora. Dan je priveden kraju molitvom i zahvaljivanjem na daru jednih drugima, te otkrivanjem anđela čuvara, odnosno osoba za koje su se svi posebno brinuli i molili tijekom specijalizacije.

U petak, 28. srpnja završena je Opća specijalizacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije i Mostarsko-duvanjske biskupije. Jutro su započeli molitvom, nakon koje je održana evaluacijagdje su sudionici imali prigodu iznijeti doživljaj cjelokupne specijalizacije, uključujući uvid u protekli program, radionice, animatore instruktore, ali i dati preporuke za buduću realizaciju projekta.

Mladi su zatim sudjelovali na misnom slavlju kojeg je predvodio vlč. Ivan Matijević, uz koncelebraciju ravnatelja NCM-a vlč. Šime Maršića.

Predvoditelj misnog slavlja pozvao je animatore na aktivnost i širenje Božje riječi, te da iskustvo stečeno kroz školu animatora nesebično dijele s drugima u svojim župnim zajednicama.

Nakon svete mise animatori su otpjevali svoju himnu, te je uslijedila svečana podjela certifikata za njih 21 iz 12 različitih župa, uz poticajne riječi vlč. Šime, čime su sudionici službeno postali animatori.