Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana vjeronaučna olimpijada Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Vjeronaučna olimpijada pod temom "Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj" nastavljena je 2. ožujka na nadbiskupijskoj razini. Za Zagrebačku nadbiskupiju riječ je o međužupanijskom natjecanju, a sudjelovale su škole predstavnice županija na području Zagrebačke nadbiskupije (uz dvije osnovne i jednu srednju školu koje su sudjelovale po načelu izvrsnosti, odnosno najboljim ostvarenim rezultatima sa županijskog / međuškolskog natjecanja), izvijestio je Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

U natjecanju osnovnih škola pobijedila je OŠ D. Tadijanovića iz Zagreba (mentor: Plamenko Nosić), drugo mjesto pripalo je OŠ Velika Mlaka (mentorica: Nataša Čurić), a treće mjesto zauzela je OŠ Sesvete.

Među srednjoškolskim ekipama pobijedila je XV. gimnazija iz Zagreba (mentor: Velimir Mandić), druga je Gimnazija Velika Gorica (mentorica: Nataša Čurić), treće mjesto pripalo je III. gimnaziji iz Zagreba (mentor: Stjepan Pavek).

Učenici i mentori okupili su se u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, a prije samog natjecateljskog dijela ponovili su gradivo i pripremili se za odmjeravanje znanja. Dočekala ih je domaćica natjecanja te u svojstvu organizatorice i predsjednice povjerenstva za provedbu natjecanja pozdravila prof. dr. Valentina s. Blaženka Mandarić. Ona je učenike i mentore pozdravila i predstavila te je najavila i članove povjerenstva za provedbu ove razine natjecanja. Za osnovnu školu to su bili mr. Gordana Barudžija i Tomislav Krušlin, prof., kao predstavnici Državnog povjerenstva, uz Ivanku Petrović, savjetnicu u Uredu za vjeronauk, a za srednju školu to su Anita Vranić, prof. (uime Državnog povjerenstva) i Sanja Plevko iz Ureda za vjeronauk.

Biskupski vikar za pastoral preč. mr. Marko Kovač okupljene učenike ohrabrio je prije početka samog natjecanja, a s. Samuela Nestić je uz prezentaciju predstavila povijest svoje Družbe s manje poznatim detaljima. Učenici su nakon pisanja testa, dok je povjerenstvo ispravljalo testove, prošetali do Frankopanske ulice, gdje su se susreli s milosrdnicama u njihovom samostanu – Samostanu sv. Vinka. Tu su sestre predstavile kako rade i žive u svojim svakodnevnim dužnostima koje izviru iz njihove karizme: u dječjem vrtiću i gimnaziji, kroz radionicu za izradu crkvenoga ruha, pučku kuhinju i dr.

Nakon šetnje i okrjepe učenici su pristupili i ekipnom dijelu natjecanja: tomboli i Milijunaku, gdje su zajedno i pojedinačno pokazali koliko su naučili.

Nagrade i darove svim sudionicima uručio je preč. mr. Kovač koji su uz slatkiše i poneku sitnicu kao prigodnu uspomenu dobili i ručni rad vjeroučiteljice Nataše Čurić – gipsani odljev lika sv. Vinka. Prva tri mjesta osvojila su i knjigu Najljepše molitve naših starih i prigodni križ s likom sv. Vinka, koji je autorsko djelo s. Ljiljane Grgić. Prvoplasirane ekipe osvojile su i svijeće s likom sv. Vinka. Posebne nagrade, križeve, dobilo je četvero učenika koji su stopostotno riješili testove: osnovnoškolci Ante Matković (OŠ Velika Mlaka) i Sara Vukadinović (OŠ D. Tadijanovića iz Zagreba) te srednjoškolke, obje iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lea Idžotić i Mirjam Kurtović.

Prije završnoga blagoslova preč. Kovač istaknuo je važnost zajedništva koje se odražava i u natjecanju iz vjeronauka: ekipa zajedno pobjeđuje ili zajedno gubi jer sve što čini pojedinac utječe na sve članove, s posebnim naglaskom na želji da učenici i dalje šire gorljivost sv. Vinka i njegove karizme o kojoj su učili. Državno natjecanje održat će se od 1. do 3. travnja u Gospiću.