Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana Zlatna harfa u Uskoplju

Uskoplje (IKA)

Ovogodišnja smotra dječjih zborova župa Srednje Bosne pod nazivom „Zlatna harfa 2024.“ održana je u subotu, 8. lipnja 2024. godine u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Uskoplju.

Bila je to 38. Zlatna harfa održana u spomen 800. obljetnice Božića u Grecciu i stigma sv. Franje Asiškoga. Tema smotre bila je „Mira Tvog da budem glas“. Sudjelovalo je 7 zborova s oko 250 djece. Svečanom procesijom oko crkve započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik fra Josip Mihael Matijanić.

U svojoj propovijedi fra Josip je podsjetio na važnost pjevanja odnosno skladnog pjevanja. „Tko pjeva, dvostruko moli, tko dobro pjeva trostruko moli“, kazao je.

Dirigentsku ulogu preuzeo je župni vikar u Busovači fra Stjepan Antolović. Sviranje su predvodili Luka, Ivano i Milenko, svi iz Busovače. Oltarni prostor je uresila katehistica u Uskoplju, kći milosrđa s. Renata Plazibat.

Na kraju mise, prije misnog blagoslova zborovi su izvukli iz košarice redni broj nastupa. Nakon mise je napravljena „milenijska fotografija“ za što se pobrinuo fra Zvonimir Batista s „framašima“.

Slijedio je odmor i priprema za nastup. U tom službenom dijelu nastupili su rednim brojem slijedeći zborovi: Dječji zbor Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Uskoplje i voditeljica s. Renata Plazibat s pjesmama „Svim na zemlji“ i „Kada zvijezda divna“; Dječji zbor Župe sv. Ivana Krstititelja –Podmilačje i voditeljica s. Dragica Ljubos, SSF s pjesmama „O, Betleme“ i „Svi krajevi svijeta“; Dječji zbor Župe sv. Mihovila i Male škole Vareš sa s. Ružicom Marijić, SSF otpjevali su pjesme „Adeste fideles“ i „Oj, Djetešce ti moje drago“; Dječji zbor Župe Presvetog Trojstva – Novi Travnik i voditeljica s. Mirela Iličić, FDC izveli su pjesme „Tiho pada“ i „Pada zimska noć“; Dječji zbor Župe sv. Mihovila Ovčarevo i voditeljica Dragana Babić otpjevali su pjesme „Zdravo budi Mladi Kralju“ i „Glasnik velikoga Kralja“; Dječji zbor Župe sv. Ante Padovanskog i voditeljica s. Auksilija Milić izveli su pjesme „Klanjam Ti se, Kraljiću“ i „Kolike li radosti, Isuse“; Dječji zbor Župe sv. Ante Padovanskog – Busovača i voditelji fra Stjepan Antolović, OFM i s. Anđelka Jukić, SSF otpjevali su pjesme „Veseli se Majko Božja“ i „Blagoslovljen budi“.

Voditelji su se potrudili, unatoč poteškoćama na koje su nailazili tijekom proba, uvježbati djecu i u njima probuditi radost slavljenja Boga pjesmom. Izvedene pjesme su božićnog duha i uklapaju se u proslavu obljetnice.