Budi dio naše mreže
Izbornik

Održani mjesečni susreti trajne formacije svećenika u Varaždinskoj biskupiji

MAČKOVEC/LUDBREG/VARAŽDIN (IKA)

Redoviti mjesečni susreti svećenika Varaždinske biskupije održani su po arhiđakonatima tijekom studenoga, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Domaćinstvo svećenicima Međimurskog arhiđakonata pružila je Župa Mačkovec u utorak 8. studenog, svećenici Podravskog arhiđakonata susret su imali u srijedu 9. studenog u Pastoralnom centru u Ludbregu, a svećenici Varaždinsko-zagorskog arhiđakonata okupili su se u četvrtak 9. studenog u Pastoralnoj dvorani u Varaždinu.

Susrete je organizirao i moderirao biskupski vikar za kler preč. Anđelko Košćak, zadužen za trajnu formaciju svećenika Varaždinske biskupije. Teme susreta bile su iste sva tri dana. Nakon molitve Srednjeg časa te kratkog pozdrava i nagovora varaždinskog biskupa Bože Radoša, uslijedilo je predstavljanje pojedinih oblika pastoralnog djelovanja u župama Varaždinske biskupije. Predstavljene su inicijative za djecu i mlade u župama u Čakovcu i Šenkovcu, evangelizacijski pokret Kursiljo te odgojni program za mlade o ljudskoj spolnosti Teen STAR.

Na susretu u Varaždinu, u uvodnom obraćanju i pozdravu biskup Radoš je istaknuo važnost trajne formacije svećenika koja bi, prema poslanici apostola Pavla Timoteju, bila stalno, trajno raspirivanje milosnog dara Božjeg koji je Timotej primio po polaganju Pavlovih ruku.  „Taj dar se treba raspirivati, ne pušemo u prazno nego pušemo u ono naše djelovanje koje nam se vraća kao žar, toplina koja daje snagu našem svećeničkom životu“, rekao je biskup Radoš.  Programi o kojima ćemo govoriti nisu vama nepoznati, nastavio je biskup, no želimo osvježiti znanje, razmijeniti iskustva, poželjeti zapaliti nešto novo ili raspirivati ono što već postoji u našim župnim zajednicama.

Preč. Košćak je, uvodeći u temu susreta, rekao da su teme bile dobro prihvaćene u Međimurskom i Podravskom arhiđakonatu te da je svjestan kako ovi predstavljeni oblici pastoralnog djelovanja žive u nekim župama, u nekima su već bile pa zamrle, a u nekima se odvijaju povremeno. U ovim susretima želimo vidjeti dobre primjere, čuti iskustva vjernika laika te vidjeti koji od ovih oblika pastoralnog djelovanja bi mogli trajno i kontinuirano zaživjeti u našim zajednicama, pozvao je svećenike preč. Košćak, istaknuvši važnost suradnje s angažiranim vjernicima laicima, vjeroučiteljima, animatorima koji zapravo nose ove programe. 

Nakon toga, Vlatka Železnjak i Martina Pongrac predstavile su aktivnosti za djecu i mlade koje se od 2015. provode u Župi sv. Antuna Padovanskog i sv. Nikole u Čakovcu te Župi sv. Jelene u Šenkovcu. Vlatka Železnjak predstavila je Vjersku igraonicu i Župne susrete za djecu i obitelji u Župi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, koji su prerasli u zajednički program čakovečkih župa sv. Antuna Padovanskog i sv. Nikole pod nazivom Oratorij. Martina Pongrac predstavila je program Župnog kampa u Šenkovcu.

Sve programe i aktivnosti organiziraju i osmišljavaju vjernici laici raznih zvanja i zanimanja, vjeroučitelji, odgojitelji, prosvjetni djelatnici, a programe podupiru i mladi animatori. Svaki od njih nosi više ljudi kako bi mogli održati kontinuitet održavanja s usklađivanjem obiteljskih i drugih obaveza. Tako su i ove programe kroz tri dana svećeničke trajne formacije po Arhiđakonatima uz Vlatku Železnjak i Martinu Pongrac predstavljale: Ana Vrankić Žagar, Mihaela Horvat, Helga Novak, Žaneta Božić i Ladislava Horvat Šestak, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.