Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano 55. molitveno-pokorničko hodočašće Hrvata Gospi u Einsiedeln

Einsiedeln (IKA)

Pedesetpeto molitveno-pokorničko hodočašće Hrvata Gospi održano je u subotu 10. i nedjelju 11. lipnja 2023. u švicarskom Einsiedelnu.

Program je počeo u subotu poslijepodne pobožnošću križnog puta uz kalvariju pored svetišta.

Navečer je svečano misno slavlje u Gospinoj bazilici predvodio krčki biskup Ivica Petanjak.

U nedjelju prijepodne biskup Petanjak održao je predavanje o temi „Biti Isusovi učenici u vremenu napretka i osamljenosti“, u velikoj samostanskoj dvorani.

Nakon toga je predslavio misu u bazilici, koju su suslavila devetorica svećenika. Na početku slavlja okupljene je pozdravio nacionalni koordinator hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj fra Antonio Šakota. U ime benediktinske opatije i svetišta te odsutnog opata Urbana Federera riječi pozdrava uputio je o. Philipp Steiner.

Pjevanje je predvodio mješoviti misijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Kučak Vujnović, uz orguljsku pratnju Dragice Bošnjak.

Na kraju mise riječi zahvale uputio je fra Antonio. Naglasio je da je voditelju HKM-a u St. Gallenu fra Mići Pinjuhu to bilo posljednje hodočašće u Einsiedeln jer će se nakon 23 godine djelovanja među Hrvatima u Švicarskoj, u idućim mjesecima vratiti u domovinu. Fra Mićo je 16 godina uređivao i Movis, glasilo dvanaest Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj.