Budi dio naše mreže
Izbornik

OFS grada Splita hodočastio sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću na Pojišan

Split (IKA)

Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan  organiziralo je i ove godine, u prigodi blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, 10. svibnja tradicionalno hodočašće k svojemu zaštitniku Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a u Splitu na Pojišanu.

Sudjelovalo je pet (5) Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita: MB OFS-a „Sv. Frano“, Split – Obala (Dina Vrcan, OFS, ministra); MB OFS-a „Gospa od zdravlja“, Split – Dobri (Maša Jeličić, OFS, ministra); MB OFS-a „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan (Meri Piteša, OFS, ministra); MB OFS-a „Sveta Obitelj“, Split – Sukoišan (Anka Kovačić, OFS, ministra); MB OFS-a „Blagovijest“, Split –Trstenik (Mira Maslov, OFS, ministra).

Sudjelovali su i područni duhovni asistenti: fra Stipe Nimac, OFM, područni duhovni asistent i predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata; fra Damjan Glavaš, OFMConv, područni duhovni asistent i fra Josip Vrdoljak, TOR, područni duhovni asistent, dok je fra Josip Milatović, OFMCap, područni duhovni asistent bio odsutan zbog priprema za red prezbiterata.

Misu je slavio i propovijedao fra Žarko Lučić, OFMCap, gvardijan Franjevačkoga samostana „Gospe od Pojišana“. Prvo čitanje i otpjevni psalam pročitala je Anamarija Durdov, OFS, MB „Gospa od Pojišana“, a Evanđelje je navijestio gvardijan fra Žarko.

Ministrantsku službu vršili su članovi Frame „Gospa od Pojišana“.

Na početku mise hodočasnike je pozdravio domaćin, gvardijan fra Žarko. Pohvalio je inicijativu, koja je već postala i tradicija, hodočašćenja pet bratstava OFS-a grada Splita sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Nije dobro da se pojedina mjesna bratstva OFS-a zatvore samo u sebe nego se trebaju otvoriti jedni drugima. Jedni od drugih možemo mnogo učiti i naučiti te dijeliti dobra koja su nam darovana. Dijalog je drugo ime za ljubav. U tome imamo i svjedoka Božje ljubavi i milosrđa, a to je sveti Leopold Bogdan Mandić, zaštitnik Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a. On je svetac „ekumenskog dijaloga“. Isto tako, pripadamo istoj Franjevačkoj obitelji. Osjećajte se kao doma, ovdje u svetištu Gospe od Pojišana, na mjestu gdje se također posebno štuje sv. Leopold Bogdan Mandić, rekao je fra Žarko.

Poslije navještaja evanđelja (Iv 16, 12-15) trajno zavjetovani članovi OFS-a učinili su „Obnovu evanđeoskoga života/zavjetovanja“. (Obrednik OFS-a, br. 49. i 50.).

Gvardijan fra Žarko u propovijedi je naglasio dvije temeljne označnice pastoralnoga djelovanja sv. Leopolda Bogdana Mandića. Kao prvu označnicu naveo je da se sv. Leopold Mandić posebice istaknuo kao ispovjednik i duhovni savjetnik. A druga označnica je da se osobito zauzimao za ujedinjenje pravoslavnih Crkava s Katoličkom crkvom. Ekumenskim dijalogom zdušno je radio na građenju mostova među ljudima i narodima.

„Svjetovne franjevke i svjetovni franjevci grada Splita, možete doista biti ponosni na svetoga Leopolda Bogdana Mandića, svoga zaštitnika. Nastojte poput njega, u našem vremenu i za ljude našega vremena, u gradu Splitu svjedočiti vjernost Bogu i vjernost čovjeku i tako ostvarivati svoje ljudsko, kršćansko i franjevačko poslanje“, zaključio je fra Žarko.

„Molitvu vjernika“ s pet molitvenih zaziva čitale su pet predstavnica u ime pet bratstava OFS-a grada Splita, po jedna predstavnica pojedinoga mjesnog bratstva OFS-a (Dina Vrcan, OFS, ministra; Lukrecija Bojanić, OFS, povjerenica za formaciju; Meri Piteša, OFS, ministra; Anka Kovačić, OFS, ministra i Marija Dabić, OFS, zamjenica ministre).

Poslije Popričesne molitve područni duhovni asistent fra Stipe najavio je dva važna događaja na područnoj i nacionalnoj razini. Na područnoj razini VIII. izborni područni kapitul Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ održat će se u subotu, 18. lipnja u svojoj središnjici, u Franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja, u Splitu na Dobrome. Na nacionalnoj razini III. nacionalni kongres OFS-a i Frame održat će se 24. i 25. rujna 2022. u Kući susreta Tabor u Samoboru. Tema kongresa je: „Produbljivanje i življenje Franjevačkoga identiteta OFS-a i Frame“.

Fra Stipe je najavio i jedan predložak. Organizirano sudjelovanje svake godine, da to postane tradicija, pet bratstava OFS-a grada Splita u procesiji i misi na svetkovinu sv. Duje (7. svibnja 2023.), zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije, grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. To će u budućnosti postati tradicija. Za tu prigodu planiraju načiniti šalove i majice s TAU i drugim franjevačkim oznakama. U planu je načiniti i zastavu OFS-a grada Splita. Na uočnicu svetkovine sv. Duje, 6. svibnja 2023. također planira se pripremiti Pokorničko bogoslužje s pojedinačnom ispovijedi da svetkovinu sv. Duje (procesiju i misu) dočekaju pomireni s Bogom i s ljudima. Pokorničko bogoslužje pripremilo bi svake godine drugo mjesno bratstvo OFS-a grada Splita u svojoj matičnoj crkvi.

Na kraju slavlja mise domaćin, ministra Meri Piteša je, uime Vijeća OFS-a „Gospa od Pojišana“ i svoje osobno ime, zahvalila organizatorima hodočašća, članovima pet bratstava OFS-a grada Splita, područnim duhovnih asistentima i članovima Frame s Pojišana koji su ministrirali. Posebno je zahvalila gvardijanu fra Žarku za slavljenje mise i za propovijed te Nikši Lendiću, zborovođi koji je na orguljama animirao pjevanje.

Potom je ministra Meri zahvalila Bogu, Gospi od Pojišana i sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću te napamet izrecitirala poznatu pjesmu „Zdravo Marijo“, tekst iz Poljičke Republike (Srinjine), prenošen „s kolina na kolino“ u obitelji majke (pok. Lovrenka, rođ. Bečić, udata Ćaće) ministre Meri Piteša.

Poslije slavlja bio je Agape koje su pripremili članovi OFS-a „Gospe od Pojišana“, Split – Pojišan.