Budi dio naše mreže
Izbornik

Ogulin proslavio Uzvišenje sv. Križa 

Ogulin (IKA)

U ponedjeljak 14. rujna u Ogulinu je svečano proslavljen blagdan Uzvišenje sv. Križa, nebeski zaštitnik župe, kao i Dan grada Ogulina. 

Slavlje je predvodio senjski župnik dr. sc. Richard Pavlić, profesor na Teologiji u Rijeci i kanonik Senjskog kaptola.U propovijedi je istaknuo teološke postavke otajstva križa na temelju čitanja iz Starog i Novog zavjeta. “Činjenicu da je Novi zavjet u Starom skriven, a u Novom Stari otkriven najbolje dočarava izbor današnjih čitanja gdje u prvom čitanju imamo događaj s Mojsijem i zmijom u pustinji, a u Evanđelju imamo rečenicu: „Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, gdje se očito nameće poveznica između SZ i NZ, između Mojsija i Isusa. Tu postoji poveznica, ali postoji i razlika. I jedan i drugi imaju ulogu spasitelja, no razlika je ta da je Mojsije podigao zmiju, a Isus je sam podignut na križ što je temeljno značenje današnjeg blagdana Uzvišenja sv. Križa.

Pitanje koje nam se postavlja je možemo li se okoristiti teologijom križa? Kao prvo, križ je simbol strpljivosti. Narod u pustinji zadesila je nevolja zbog njihove nestrpljivosti. Mnogo puta brundamo i psujemo na druge i na Boga zbog nestrpljivosti pri čemu je naš križ  lijek u toj nestrpljivosti. Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji i izliječio sve koji su stradali zbog svoje nestrpljivosti, tako i mi u svojoj nestrpljivosti možemo uprti pogled u križ.

Uzor u tome su nam brojni sveci mučenici kao bl. Alojzije Stepinac ili bl. Miroslav Bulešić. Ipak, na današnji dan trebamo uprti pogled u najljepšu mučenicu, našu nebesku majku Mariju. Ona koja je stajala pod križem a njen život je od samoga početka bio obilježen križem i patnjom i nije slučajno da je baš sutra slavimo kao Gospu Žalosnu.

Propovjednik je zatim naveo najvažnije događaje njena života koji su obilježeni patnjom i trpljenjem:  Isusovo čudesno začeće stavilo je i Josipa i Mariju u neugodan položaj, čak opasan jer je Marija bila u opasnosti da je Josip otpusti. Josip je to i namjeravao, ali potajno da je ne izvrgne sramoti jer poslije je vjerojatno nitko ne bi htio za ženu. Međutim događa se čudesna Božja intervencija Josipu u snu i on zbog svoje vjere ne otpušta Mariju nego je ostavlja sebi za ženu. Isusovo rođenje uzrokuje bijeg u Egipat pa povratak natrag, ali ne u Betlehem, nego u Nazaret. Ništa im dakle nije bilo po volji, ni vrijeme Isusova začeća, ni mjesto njegova rođenja, ali ipak su sve prihvatili u vjeri kao Božju volju, Božju providnost

Kada je Isus imao 12 godina na hodočašću u Jeruzalem, Josip i Marija bili su potpuno zbunjeni, nisu razumjeli što se događa s njihovim sinom. Isus na križu – Marija pod križem je otajstvo koje danas i sutra posebno razmatramo. Marijin život je bio pun boli i patnje i to je ono što povezuje današnji i sutrašnji blagdan. Zato razmatramo otajstvo Marijine patnje, zato se njoj molimo kad nam je najteže i zajedno s njome otkrivamo smisao otajstva križa, zaključio je dr. Pavlić.

Misu je slavio u koncelebraciji 16 svećenika, među kojima domaćeg župnika Nikolu Pršu, ogulinskog dekana i župnika Josipdola dr. sc. Željka Blagusa, otočkog župnika i dekana mons. mr. Tomislava Šporčića, župnika sv. Jurja i senjskog dekana preč Silvija Milina, profesora na Teologiji u Rijeci i župnika Kostrene mr. sc. Ivana Stošića. Pjevao je veliki župni zbor pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju Marina Mičunovića.

Zbog epidemioloških razloga posjećenost proslave Križeve ove je godine bila razumljivo manja, a njoj su nazočili i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović sa suradnicima. Na kraju mise domaćin Prša zahvalio je svim dionicima slavlja, a nakon mise vjernici i svećenici su se zadržali na dužem druženju uz okrepu za koju su se pobrinuli župa i župljani.