Budi dio naše mreže
Izbornik

Oko 50.000 vjernika na svetkovinu Velike Gospe hodočastilo u trsatsko svetište

Rijeka (IKA)

„Blagdan Velike Gospe potiče nas na promišljanje o Marijinoj veličini koja se očituje u tome da ta veličina nije u njenim djelima i pothvatima, nego u služenju Bogu savjesnim izvršavanjem redovnih dnevnih dužnost. Marija je velika jer je svjesna da je sve što jest od Boga primila te mu za to želi zahvaliti tako što će biti vjerna službenica“, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić, predvodeći 15. kolovoza svečano euharistijsko slavlje u perivoju svetišta Majke Božje Trsatske u povodu proslave blagdana Uznesenja BDM.

„Marija je bila prava revolucionarka koja se od novovjekovnih revolucionara razlikovala po tome što vjeruje i ispovijeda da se istinska revolucija u svijetu može provesti samo s Bogom, a nikako bez njega ili protiv njega. Svjesna je da je Bog onaj istinski osloboditelj siromašnih i poniženih, a ona želi biti samo njegova ponizna i neznatna službenica, tj. suradnica koja ne teži ni za kakvom moći ili bogatstvom. Stalo joj je samo do spasenja ne samo siromašnih, nego i bogatih, jer zna da su svi djeca Božja“, rekao je mons. Devčić.

“Ona je nova Eva. Naime, dok je prva Eva u zemaljskom raju htjela biti kao Bog te je zbog toga prekršila njegovu zapovijed, Mariji je takvo ponašanje strano, jer ona želi biti samo službenica Božja, spremna čuti i izvršiti sve što njezin Stvoritelj od nje zatraži. Zbog toga ona je majka novog potomstva koje je preporođeno u krsnom zdencu i okupljeno u Crkvi, zajednici koja je rođena iz probodenog boka njezina Sina, dok je bio razapet na drvetu križa pod kojim je ona, skupa s njegovim ljubljenim učenikom, stajala i kao majka sudjelovala u njegovoj smrtnoj boli”, rekao je.

Govoreći o značenju naziva “Velika Gospa”, pojasnio je da je uznesenje na nebo prijelaz u savršeno sjedinjenje s Bogom. Nebo je tamo gdje je Bog, a Marija je Boga nosila i rodila i nebo je živjela već na zemlji. Nakon smrti došla je potvrda toga na još savršeniji način, kazao je nadbiskup Devčić. “Bez obzira na to kako se uznesenje na nebo događa, tj. je li kao kod Isusa njegovom moći ili Božjom moći kao kod Marije, ono uvijek znači ulazak u potpuno zajedništvo s Bogom i njegovim svetima. A da bismo bili dostojni tog zajedništva, moramo ga već sada uspostaviti, ugledajući se u primjer Božjih ugodnika, među kojima Marija zauzima najvažnije mjesto, jer ona je kao nitko od ljudi u Bogu i s Bogom živjela, uvijek pomno razabirući što je njegova volja, da bi zatim s istom pomnošću prihvatila i izvršila. Zbog toga joj se ne prestajemo utjecati za pomoć i zagovor, učeći se ujedno od nje poniznosti i poslušnosti volji Božjoj”. Po uzoru na Mariju, vjernike je potaknuo da budu skromni i ponizni. To treba krasiti svakog kršćanina, ali i svakog čovjeka, poručio je nadbiskup Devčić.

Po zagovor i pomoć u trsatsko svetište hodočastilo je toga dana oko 50.000 vjernika. Prve grupe hodočasnika pristigle su rano ujutro, kazao je gvardijan fra Bernard Barbarić, dodajući da je Blažena Djevica Marija zaštitnica i franjevačkog reda. Osim toga, ne postoji narod koji toliko štuje Mariju kao hrvatski narod. Smatram da je to zbog povezanosti s Kristom i uz ljubav one koja nam je zagovornica i primjer u životu, rekao je o. Barbarić.

Na proslavu Uznesenja BDM ili Vele Gospe kako svetkovinu nazivaju u Hrvatskom primorju, došli su i predstavnici gradske i županijske vlasti, a u rodni primorski kraj na proslavu je došla i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.