Budi dio naše mreže
Izbornik

Osmi molitveni susret unutar novoga ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA)

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u četvrtak, 13. siječnja održan je osmi molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku.

Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

 https://www.youtube.com/watch?v=6R1lrtxhfuc&t=3024s

Za temu susreta odabran je odlomak iz Matejevog evanđelja (Mt, 2,1-2) koji donosi izvještaj o pohodu mudraca Isusu, „novorođenom kralju židovskom“. Tekst je odabran u svjetlu nedavnog božićnog vremena i svetkovine Bogojavljenja, kako bi kroz molitvu i razmatranje spoznali poruku i smisao ovog biblijskog događaja i za nas danas. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo tri važne dimenzije biblijskog događaja pohoda mudraca, odnosno Bogojavljenja. Prva važna dimenzija jest samo „bogojavljenje“: Bog se u Isusu, naime očituje i objavljuje kao Bog za sve narode i za sve ljude. Mudraci koji traže i nalaze Isusa predstavnici su poganskih, nežidovskih naroda, za koja su, u i po Isusu, otvorena vrata spasenja svim ljudima. U Isusu je Božje spasenje darovano i objavljeno i nama danas, a vjerom postajemo dionici događaja spasenja, naglasio je dr. sc. Vuković.

Druga važna dimenzija koja proizlazi iz pohoda mudraca je „bogotraganje“. S jedne strane se nalazi Bog koji se javlja, no važno je i što čine mudraci: oni su, makar tjelesno daleko („s Istoka“) krenuli u potragu za Bogom, za djetetom u kojem prepoznaju samoga Boga. Važno je i za nas da budemo „bogotragatelji“, odnosno ljudi koji su trajno u duhovnom i vjerničkom traganju za Bogom, za istinom, dobrotom i pravednošću. Nasuprot sve većoj vjerskoj ravnodušnosti, zadaća vjernika je biti trajno u potrazi za Bogom koji se onda daje naći, koji se očituje i javlja onima koji ga traže otvorena i iskrena srca, poručio je dr. sc. Vuković.

I treća važna dimenzija je „bogoklanjanje“. Mudraci su, nakon potrage za Isusom, ušli u kuću gdje je bio Isus s Marijom, te su pali ničice i poklonili mu se. Klanjanje Isusu, odnosno živomu Bogu, na koje smo pozvani jest klanjanje u duhu, istini i ljubavi, ali i tjelesno, na koljenima i u poniznosti. Takvo klanjanje otvara nas Bogu i ispunja božanskom ljubavlju; taj čin poniznosti zapravo nas čini velikima i ispunjava božanskom milošću jer „Bog se oholima protivi a poniznima daruje milost“ (1 Pt 5,5). Osim toga, a ne manje važno, klanjanje jedinom i pravom Bogu oslobađa nas klanjanja svim drugim, lažnim bogovima, idolima, surogatima božanskog, u koje čovjek uvijek upada, prije ili kasnije, svjesno ili nesvjesno, kada se zaboravi klanjati u ljubavi i poniznosti jedinom i istinskom Bogu, istaknuo je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 27. siječnja u 19.30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.