Budi dio naše mreže
Izbornik

Osmi molitveni susret unutar trećega ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA/TU)

Osmi molitveno-biblijski susret unutar ciklusa Lectio divina održan je u četvrtak 12. siječnja 2023., u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“.

Susret je počeo zajedničkom molitvom koju je predmolio vlč. dr. sc. Davor Vuković. Za temu susreta je odabran ulomak iz Evanđelja po Mateju koji donosi zbir prispodoba o Kraljevstvu nebeskom (usp. Mt 13, 31 – 33; 44 – 52). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo da je središnja tema čitavog Isusovog propovijedanja upravo tema Kraljevstva nebeskoga, odnosno Kraljevstva Božjega. Kraljevstvo nebesko je već započelo upravo u osobi Isusa Krista, u njega se „ulazi“ vjerom, tj. odnosom s Isusom Kristom. U tom smislu, Kraljevstvo nije mjesto ili prostor već je plod susreta, zajedništva sa živim Bogom Isusa Krista u snazi Duha, te ono svoj početak ima već sada, a konačno ispunjenje dogodit će se ponovnim Kristovim dolaskom kada će Bog biti sve u svemu, naglasio je.

Današnje prispodobe ukazuju na otajstveni, tihi i postupni, ali sigurni rast Kraljevstva Božjega. Prispodoba o zrnu gorušičinu naglašava oprečnost između vrlo neugledna početka i sjajna svršetka. Prispodoba o kvascu pak donosi oprečnost između male količine kvasca i mnogo brašna: malo kvasca omogućuje čitavom tijestu da uskisne. Kvasac omogućuje da tijesto raste, preobražava ga, kao što Kraljevstvo raste i otajstveno iznutra preobražava čitavu stvarnost, istaknuo je vlč. Vuković.

Prispodobe o skrivenom blagu i dragocjenom biseru ukazuju na veliku dragocjenost i ljepotu Kraljevstva Božjega. Pronalazak blaga rađa velikom radošću. Tako i otkrivanje Kraljevstva u vjeri preobražava čitav ljudski život, daje mu duboku radost i novi smisao jer je čovjek našao najveće dobro svoga života. Bog Isusa Krista, susret i odnos s njim, predstavlja najveće blago i dobro ljudskoga života za koje se isplati sve „prodati i ostaviti“. U tom smislu možemo i razumjeti i Isusov poziv da najprije tražimo Kraljevstvo nebesko i sve će drugo biti nama dodano, zaključio je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju. Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak 26. siječnja 2023., u 19:30 u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.