Budi dio naše mreže
Izbornik

Osmi petak velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

Svetu misu osmoga petka duhovne priprave za proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića, 5. studenoga 2021., u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku predslavio je prof. dr. fra Ivan Karlić.

Fra Ivan je u homiliji na evanđeoski odlomak o „nepoštenom upravitelju“ govorio o primjeru koji nipošto nije pohvala nepravdi ni poticaj za lagodan život, unatoč svemu, nego borba protiv egoizma jer to su sinovi ovoga svijeta.

Suprotno od takvoga stava promiče Isus sebedarje: dar sebe, odnosno od svojega, darovati drugome, dijeliti drugima svoje darove.

Upravo tako je činio i naš sv. Nikola Tavelić koji je, u drugom smjeru putovao u odnosu na ono što danas svjedoči sv. Pavao. On je propovijedao od Jeruzalema do Ilirika, a sv. Nikola od Ilirika do Jeruzalema. Nosila ga je želja za svjedočenjem Evanđelja – rekao je o. Karlić.

U svecima, mučenicima i mi vjernici moramo pronaći nadahnuće i shvatiti da trebamo biti blizu Bogu i čovjeku. Oni nas podsjećaju koje je naše izvorno poslanje: biti vjeran Bogu i bližnjemu. Tako, poput sv. Pavla i sv. Nikole Tavelića svi smo pozvani biti misionari. Tu gdje jesmo, u našem gradu, u svojoj obitelji. Znači potrebe su tu, tu su misije, a svi mi smo misionari, poručio je fra Ivan.

Misu je suslavio gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić.

Vjernici su i ovoga petka štovali relikviju sv. Nikole Tavelića moleći za osobne potrebe.

Sljedeći petak je posljednji, deveti, a misu će predslaviti fra Josip Ivanović iz Padove.

Vjernici su se za slavlje mise pripremali molitvom krunice i pjevanom večernje a prvoga petka u mjesecu redovnici su bili na raspolaganju vjernicima za svetu ispovijed.