Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedmi petak velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

Sedmoga petka u okviru priprave za proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku, 29. listopada misu je predslavio župnik Župe sv. Petra na šibenskim Vidicima fra Željko Klarić.

Fra Željko je u homiliji istaknuo da su u prvom čitanju i u Evanđelju istaknuta dva očitovanja milosrdne ljubavi.

Isus u Evanđelju ne oklijeva, ne čeka neki drugi dan u tjednu da ozdravi čovjeka koji je „imao vodenu bolest“ pa ga ozdravlja u subotu, navodeći da je židovski šabat upravo bio namijenjen da se proslavi Bog i njegovo stvaranje, a da Isusovo ozdravljenje pripada tom istom redu stvaranja.

U prvom čitanju iz Poslanice Rimljanima, pak, sveti Pavao čezne za spasenjem svojih sunarodnjaka. On nudi svoj život u zamjenu za njihovu vjeru.

Fra Željko je također rekao da sveti Nikola Tavelić nije oklijevao u naviještanju te je umro u želji da navijesti evanđelje i pronese istinu o Uskrsnuću – ponovnom stvaranju i spasenju.

Na kraju je pozvao vjernike da, nasljedujući svetoga Nikolu, svi budu pronositelji evanđeoske istine za koju treba biti spreman – ne oklijevati, nego baš kršćanski hrabro i odvažno svjedočiti.

Na misi je koncelebrirao gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Svetišta fra Ivan Bradarić.

Za slavlje mise hodočasnici i ostali vjernici pripravljali su se molitvom krunice i Večernje.

Sljedećega petka misu će predslaviti fra Ivan Karlić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.