Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Blizu 4000 hodočasnika slijevalo se u ponedjeljak, 8. lipnja od ranih jutarnjih sati u svetište Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu te su sudjelujući na šest misnih slavlja proslavili „osmi“ kao hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći i zahvalili dragoj Majci na tolikim uslišanim molitvama napose na molitvama za prestanak širenja koronavirusa.

Svjesni da „svoju vjeru u Krista, živo nazočna u euharistiji, na poseban način ispovijedamo na svetkovinu Tijelova, koju uskoro slavimo“, toga su hodočasničkog dana domaći svećenici za geslo odabrali „O Majko moja mila, Ti Sina svog mi daj…“, „sa željom da od Marije učimo pravi euharistijski stav, da u njoj, poticani riječima sv. Ivana Pavla II., promatramo istinsku ‘Ženu euharistije’“. Na tragu toga bila su i promišljanja predvoditelja misa.

Središnje hodočasničko slavlje predvodio je umirovljeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i pučki misionar vlč. Alojzije Asić. Uz domaćeg župnika Ivana Lenića na središnjem slavlju koncelebrirali su mons. Luka Marjanović i mons. Stjepan Belobrajdić.

„Majko, Majko, Majko zašto nisam slušao tvoje riječi? Bože, Bože zašto te ne slušamo…“, vapaji su koje je vlč. Asić više puta ponovio tijekom homilije u kojoj je živim načinom govora i konkretnim primjerima iz obiteljskog života isticao kako je najveća vrijednost čovjeka u njegovu dobrom i plemenitom srcu, te vjernosti Božjim zapovijedima, a onda i savjetima svojim bližnjima.

Svjestan cjelokupne situacije u našoj domovini uz ostalo je poručio: “Svi znamo kakav je naš život u našoj domovini, koliko je našega svijeta potražilo kruh izvan Hrvatske. Razlog tomu je, jer ne slušamo Božje zapovijedi“, ustvrdio je vlč. Asić potkrijepivši to činjenicama koje nam se događaju. Upozorio je da nijedan zakon osim deset Božjih zapovijedi to ne može riješiti. „Jedini način da si pomognemo je povratak Bogu, a jedina naša pogreška koju plaćamo je, što ne slušamo svoga Gospodina“, ustvrdio je na vlč. Asić. Pozvavši vjernike da se vrate zajedničkoj obiteljskoj molitvi, sudjelovanju u euharistijskim slavljima kako bi istinski živjeli sakramentalnim životom na kraju je zavapio: „Bože daj da te jednom poslušamo“.

Misno slavlje, na kojemu je pjevao veliki pjevački zbor pod vodstvom s. Cecilije Kolarić, završeno je poklonom i blagoslovom s Presvetim.

Vlč. Asić predvodio je i misno slavlje u predvečerje hodočasničkog dana kao krunu svetkovine Presvetog Trojstva, na kojem je također sudjelovao velik broj vjernika.

Ostala dopodnevna euharistijska slavlja predvodili su vlč. Mario Lešić, župnik u Podcrkavlju i Ivica Tušek, župnik u Svilaju.

Na popodnevnu misu prvi su put organizirano u velikom broju hodočastili vjernici iz Trnjana sa svojim župnikom Nikolom Kaurinom.

Sa svojim župnikom Andrijom Djakovićem, pjevačima i ministrantima 24. put Gospi su hodočastili župljani župe Bezgrešnog Srca Marijina iz brodske župe s Budainke.

Brojni su vjernici u tišini Gospine crkve pristupili sakramentu pomirenje te se pomolili pred Gospinim kipom.