Budi dio naše mreže
Izbornik

Osmi utorak u čast sv. Anti u Šibeniku

Šibenik (IKA)

U šibenskoj crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) na osmi od trinaest utoraka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, 4. svibnja, misu je predslavio fra Augustin Zdravko Kordić iz šibenskoga Samostana sv. Frane.

Fra Augustin je homiliju započeo Isusovim riječima iz Evanđelja: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.“

Rekavši da je Isus te riječi izrekao na Posljednjoj večeri, znajući što će se dogoditi za razliku od apostola. Istaknuo je da unatoč tomu on tješi apostole umjesto da od njih traži utjehu. „Kakav to mir ostavlja Isus apostolima?“, upitao je potom, dodavši da se čini kao da je zapravo došao nemir. Jer, kada je Isus uhvaćen, apostoli su se razbježali, a Petar ga je zatajio. Međutim, „to je dugoročniji mir“ naglasio je propovjednik. Najprije je nastupio u uskrsnoj eksploziji radosti, a po silasku Duha Svetoga nad apostole oni se „više ničega ne boje – naviještaju neustrašivo radosnu vijest. I radosni su što mogu za Isusa Krista trpjeti“, rekao je.

Iznijevši primjer mučenika iz prvih progona Crkve, fra Augustin se osvrnuo i na primjer sv. Antuna Padovanskoga. On „je bio čovjek mira Božjega“. Napomenuo je da je „svetac svega svijeta“ već kao redovnik augustinac imao mir. A mir ga je pratio i kada je postao franjevac te krenuo u misije u Maroko sa željom da podnese mučeništvo. Prepuštajući se Božjoj volji, zadržao ga je i kada se njegov plan nije ostvario. Nastavio je s mirom propovijedati po Europi. „Mir ga je pratio i na smrtnom času“, rekao je predslavitelj, dodavši da je svetac i pisao o miru.

„Mir Božji je neobično važan i potreban i nama“, poručio je fra Augustin okupljenim štovateljima sv. Ante. Kao primjere naveo je mir koji nastupa nakon ispovijedi te mir i radost nakon učinjenoga dobrog djela.

„Danas mnogi ratovi u svijetu nastaju zbog nemira – u prvom redu jer se bogati bogate, a siromašni nemaju od čega živjeti. Zato je sv. papa Pavao VI. rekao da je drugo ime za mir pravda“, nastavio je, potaknuvši na pravednost u življenju.

„Neka nam sv. Ante podari mir duše koji nam Isus Krist obećava“, zaključio je fra Augustin.

Misu su suslavili gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić i župnik Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava.

Vjernici su se za slavlje mise pripremali moljenjem krunice, Večernje i pobožnosti sv. Anti. Nakon mise iskazali su štovanje moćima sv. Ante koji je sunaslovnik crkve sv. Frane.

Priprava za svečev blagdan nastavit će se devetim utorkom 11. svibnja kada će misu predslaviti fra Ivan Bradarić.