Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvaranje moćnika sv. Dujma i Svečana večernja

Split (IKA)

Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici, u četvrtak 6. svibnja, započela je središnja proslava Sudamje 2021. godine.

Kao što je običaj, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Prvostolnog kaptola mons. Nedjeljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Ispjevana je potom svečana Večernja koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u zajedništvu sa splitsko-makarskim nadbiskupom koadjutorom mons. Draženom Kutlešom, predvoditeljem središnjega slavlja na svetkovinu, i ostalim crkvenim velikodostojnicima i vjernicima.

Na svečanosti su sudjelovali: riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i hvarski mons. Petar Palić, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, prepozit Prvostolnog kaptola mons. Nediljko Ante Ančić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, katedralni župnik Ante Mateljan, kanonici, bogoslovi i odgojitelji te časne sestre provincijalke.

„Dujmovo slavlje zahvaća i povezuje široke prostore, ali okolnosti i mjere pandemije koronavirusa već drugu godinu udaljavaju nas i drže na distanci. No, uza svu fizičku ograničenost, ovogodišnja proslava našega Zaštitnika pruža nam mogućnost jedne još snažnije povezanosti po svetom Dujmu, s Gospodinom i nas međusobno“, rekao je mons. Barišić u uvodnom dijelu govora, čestitavši svim sugrađanima dan Grada te pozdravivši sve štovatelje svetoga Dujma: gradonačelnika grada Splita, župana splitsko-dalmatinskog, predsjednika Gradskog vijeća grada Splita, kao i sve predstavnike društvenih i kulturnih ustanova.

„Zbog epidemioloških mjera otkazana je tradicionalna procesija i brojne manifestacije koje prate Sudamju. Stoga se neće praviti i uvoditi red na našim ulicama i preko Rive za ophod, ali zato nas ovogodišnja proslava svetoga Dujma poziva“, naglasio je mons. Barišić, na duhovni „red srca i duše. Red je to sklada i ljepote odnosa u našim obiteljima i društvu: sklada i zajedništva različitih uloga, stranaka, institucija; harmonije osobnih interesa i općeg dobra, vlastitog standarda i osjetljivosti na potrebe drugih; povezanosti molitve i rada; usklađenosti riječi i djelâ, vjere i života; potrebe i ljepote nedjeljnoga euharistijskog slavlja i tjednoga svakodnevlja. Za naše slavlje svetoga Dujma kao i za naše svakodnevlje, od izvanjske tradicionalne procesije, daleko je važnija ova životna – duhovna – procesija reda, sklada i ljepote naših odnosa“.

Uputio je molitvu sv. Dujmu da nam pomogne u oslobađanju od koronavirusa, te da nas svojim „primjerom i zagovorom izvede iz izolacije virusâ sebeljublja i samodostatnosti. Neka naše zemaljsko hodočašće postane i bude doista procesija mira i pomirenja, pravde i pravednosti, zajedništva i solidarnosti, zdravlja duše i tijela, procesija vjernosti Bogu i ljubavi prema svim ljudima“, kazao je nadbiskup zaželjevši svima: „Na dobro nam došla ovogodišnja Sudamja!“

Prigodnu meditaciju održao je don Radojko Vidović, kanonik Prvostolnog kaptola u Splitu. Govorio je o Dujmovom svjedočkom životu i teologalnim krepostima: vjeri, nadi i ljubavi. Počeo je s pitanjem što je ostalo od Dujmova groba na Manastirinama te odgovorio da je ostalo zrno – sjeme Kraljevstva Božjeg natopljeno krvlju sv. Dujma. To zrno koje je trpjelo različite opasnosti, kušnje i izazove života i „danas u srcima mnogih raste i donosi plodove. Ono nas veže i duboko povezuje s tobom sv. Dujme, stoga i ove dane o proslavi tvog nebeskog rođendana, naše misli i naša srca usmjerena su prema tebi. U ove dane kušnje i nesigurnosti naše oči traže nadahnuće i hrabrost da pružimo sigurnost nade i svjetlo ljubavi svima“.

Poput sv. Dujma koji je srcem ispunjenim ljubavlju prema Bogu i čovjeku hrabro donosio Krista u srca mnogih i donosio njegovo spasenje, po cijenu vlastitoga života, i mi smo pozvani „da svoj pogled usmjerimo na Krista, nevidljivog, ali prisutnog suputnika na našem putu. Svaki dan nas vjernike i sve ono što se događa u svijetu potiče da promatramo u svjetlu vjere, i da tražimo što nam Gospodin poručuje, osobito u vrijeme velike kušnje koja zahvaća mnoge ljude“.

Don Radojko je naglasio da nas vrijeme u kojem se nalazimo poziva „na metanoju, promjenu mentaliteta. Graditi nove i istinske odnose, prema Bogu i prema ljudima. Ovaj krik mnogih za ‘povratkom na normalno’ tj. staro, kako je bilo, jest kamen kušnje i za nas vjernike. Potrebno je moliti, tražiti i kucati za nove korake koje nam Gospodin otvara u ove dane. O sv. Dujme, svojim moćnim zagovorom osnaži našu vjeru, koja će nas osloboditi straha i nesigurnosti. Podrži svjetlo vjere da još jače zasja u ovom prolazu tunelom u kojem se nalazi svijet, da bude putokaz svima koji su izgubljeni, osamljeni i nesigurni. Uvijek nam prijeti opasnost da nam vjera ostane zatvorena u ritual, suhoparnu pobožnost, da bude prigodna, nedjeljna i blagdanska. I zato nam je potrebna obnova, izlazak koji će donositi svježinu i radost na putu vjere. Kroz kušnje izlaska na put radosti i slobode“.

Polazeći od riječi psalmista: „Kročim stazom tvojih zapovijedi jer si mi raširio srce“, istaknuo je da vjera vodi prema ljubavi. Unatoč epidemiološkim mjerama i potrebi fizičke distance, pozvani smo zapaziti drugoga pokraj nas, uvažiti ga, biti mu blizu i pružiti ohrabrenje. „Vjera ljubavlju djelotvorna – put je na koji nas poziva Gospodin, put koji je sv. Dujam prošao do kraja i nama svijetli kao uzor i nadahnuće“, kazao je mons. Vidović te nastavio: „Vrijeme koje mi Gospodin daruje nije za mene, za moju bezbrižnost, nego za svakodnevno obilovati vjerom ljubavlju djelotvornom. U malom i iskrenom služenju, gledati otvorenih očiju i srca čovjeka pored sebe, te tako biti Crkva koja služi poput njezina Gospodina. Put Crkve je put čovjeka, kako reče sv. Ivana Pavao II.“.

Na kraju prigodnog govora progovorio je o nadi koja ne dolazi izvana, po nekim obećanjima niti nekim idejama nego se rađa iz srca koje vjeruje i srca koje ljubi. Ta nada vezana je „uz osobu Isusa Krista, koji je prošao put čovjeka do kraja, i otvorio ga za novu i punu dimenziju vječnog života. Zato želimo moliti da budemo i mi hrabri i smjeli svjedoci, da naš život bude uvijek usmjeren onom što trajno ostaje: sve prolazi i proći će. Živimo u vjeri, ljubavi i nadi! Vjera i nada na kraju će se stopiti u gledanje, a ljubav ostaje zauvijek! Sv. Dujme svojim moćnim zagovorom: umnoži našu vjeru, učvrsti našu nadu i usavrši našu ljubav!“

Nekoliko pjevača katedralnog zbora pod ravnanjem maestra don Šime Marovića uz orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića, i vjernički puk radosno su otpjevali večernju molitvu uz izravni prijenos na YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije. Nadbiskup Barišić zazvao je Božji blagoslov na sve nazočne, a himnom u čast sv. Dujmu završila je svečana Večernja i devetodnevna priprava za svetkovinu sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.