Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvoren postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Janeza Strašeka

Zagreb (IKA)

U ponedjeljak 20. rujna u prostorima Nadbiskupskog duhovnog stola otvoren je biskupijski postupak za proglašenje blaženim p. Janeza Strašeka, CM.

Prvom sjednicom biskupijskog postupka beatifikacije i kanonizacije sluge Božjega p. Janeza Strašeka predsjedao je preč. mr. Marko Kovač, biskupski vikar i vicekancelar kao delegat zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, a nazočili su kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola mons. mr. Stjepan Večković, bilježnik Prve sjednice; p. Giuseppe Guerra, CM, generalni postulator Misijske družbe sv. Vinka Paulskog; p. Dario Grbac, CM, vicepostulator u postupku beatifikacije i kanonizacije sluge Božjega p. Janeza Strašeka, CM; te imenovani službenici istraživanja: dr. fra Ratko Radišić, OFM, nadbiskupski delegat; mr. p. Jure Vranjić, SJ, promicatelj pravde; te gospođa dr. Ana Volarić Mršić, bilježnik. Kao stručnjaci u povijesti i arhivistici u Povijesno povjerenstvo imenovani su: vlč. Anto Pavlović, predsjednik te članovi dr. fra Daniel Patafta, OFM i dr. s. Veronika Mila Popić.

Nakon uvodne molitve riječi pozdrava kardinala Bozanića pročitao je mons. Večković: “Malo više od pola godine nakon što je došao u Hrvatsku, u Zagrebačku nadbiskupiju, gdje mu je povjerena uprava Župe Rođenja BDM u Sveticama i kasnije Župe sv. Vide mučenika u Ozlju, providnost je dopustila da 1947. godine, u svojoj četrdeset i prvoj godini života, p. Janez Strašek, katolički svećenik, lazarist, misionar, nakon službovanja u Sloveniji, Srbiji, na Kosovu, svoju krv za Gospodina prolije u Hrvatskoj, na tlu naše Nadbiskupije. Postupak koji se danas službeno otvara usredotočit će se na osobu za koju se, kao i za mnoge svećenike, redovnike, redovnice i vjernike laike koji su ubijeni iz mržnje prema vjeri, povijest potrudila izbrisati istinu i prekriti je gotovo nepropusnim naslagama zaborava”, navodi se, između ostalog, u Kardinalovom pozdravu.

Okupljene je pozdravio p. Guerra te zahvalio na radosti koja je pružena “odlukom da se službeno otvori biskupijski postupak u kauzi beatifikacije i kanonizacije p. Janeza Strašeka iz Misijske družbe, želeći da nam njegovo mučeništvo iz mržnje prema vjeri, Crkva pruži kao uzor kršćanima našeg vremena.”

Zatim je pročitan životopis i osvrt na mučeništvo p. Janeza Strašeka, koji je pročitao vicepostulator p. Grbac, a potom su pročitani: Nihil obstat Kongregacije za kauze svetih; Dekret o otvaranju biskupskog postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Janeza Strašeka, CM; Odluka o uspostavi Suda i imenovanja službenika istraživanja te Dekret o imenovanju članova Povijesnog povjerenstva. Sjednica je završila prihvaćanjem službi i polaganjem prisega svih službenika i stručnjaka u postupku.