Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvoren sinodalni proces u Riječkoj nadbiskupiji

Rijeka (IKA)

Riječka nadbiskupija u nedjelju 17. listopada pridružila se svim (nad)biskupijama Katoličke Crkve započevši sinodalni proces pod nazivom “Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje” koji će biti završen Sinodom biskupa u Vatikanu u listopadu 2023.

Nakon što je 10. listopada papa Franjo u Vatikanu otvorio sinodalni proces, tjedan dana kasnije svečani početak sinodalnog procesa u Rijeci održan je u katedrali sv. Vida. Misi koju je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić prethodio je jednosatni susret na kojemu je predstavljen plan tijeka dvogodišnje sinode te je meditativnim promišljanjem Božje riječi i svjedočanstvima o zajedništvu Crkve dan uvod u temu o kojoj će se razmatrati u sljedeće dvije godine.

Nadbiskup Ivan Devčić: Kako ćemo nekoga oduševiti za Boga ako nismo i sami oduševljeni

Vikar za pastoral i nadbiskupijski relator za sinodu Mario Gerić u uvodnim je riječima objasnio kako trenutak otvaranja sinodalnoga procesa, za Riječku nadbiskupiju predstavlja i trenutak razmatranja o crkvenom zajedništvu i poslanju. „Želja je da možemo u ovoj sinodi i po ovom sinodalnom putu doista sebe shvatiti i doživjeti kao zajedništvo Kristovih vjernika, zajedništvo braće i sestara koji zajedno hode za svojim Učiteljem i Gospodinom i koji hode prema istom cilju. A on je spasenje svih ljudi i spasenje ovoga svijeta.“ Objasnio je kako ovaj proces potiče na razmišljanje o zajedništvu svih članova Crkve, kako se ono živi te sve njegove pozitivne i negativne manifestacije.

Vjernicima okupljenim u katedrali, koji su bili predstavnici svojih zajednica, laičkih ili redovničkih te različitih vjerničkih skupina, župa, udruga i ustanova, obratili su se i riječki nadbiskup Ivan Devčić te nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Nadbiskup Devčić pozvao je vjernike na rast u zajedništvu podsjetivši i na poticaje koje upućuje papa Franjo. „Ovaj je sinodalni proces prilika da vidimo gdje smo, što činimo, što je dobro, a što nje dobro, koliko je vjera živa. I što trebamo dalje činiti, kao pojedinci i kao cijela zajednica. To su teme o kojima o kojima moramo razmišljati i dijalogizirati da bi nakon toga bili što vjerodostojniji Isusovi sljedbenici i učenici.“

Nadbiskup Uzinić pozvao je sve vjernike na sudjelovanje u tim promišljanjima i sinodalnom putu. Podsjetio je da je sinoda potaknuta vizijom pape Franje o Crkvi koja sluša i u kojoj svi idu zajedno. „To uključuje samog Papu i sve biskupe, svećenike, redovnice i redovnike i sve vjernike, ne samo one koji su blizu Crkvi nego i one koje su otišli daleko, koji su na samom rubu.“

Svjedočanstvo o osobnom iskustvu vjere i zajedništva dala je s. Mirjam Jerković, koja je spomenula i loša iskustva, uzrokovana ljudskim slabostima, koja je doživjela unutar Crkve. Istaknula je kako je zajednica ipak najbolje mjesto za život i rast čovjeka.

Nakon otvorenja sinodalnog procesa misu je predvodio nadbiskup Devčić. U propovijedi je vjernike pozvao na svjedočenje i svetost. „Kako ćemo nekoga oduševiti za Boga ako nismo i sami oduševljeni“, rekao je nadbiskup Devčić podsjetivši da je u povijesti Crkve bilo mnogo takvih svetih ljudi.

Izravan prijenos na Facebooku, YouTubeu i na Hrvatskom katoličkom radiju

Otvorenje sinodalnog procesa i liturgijsko slavlje u katedrali sv. Vida izravno je prenošeno na Facebook stranici i YouTube kanalu Riječke nadbiskupije, kao i Hrvatskom katoličkom radiju.