Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „Armenia sacra – ogled o sakralnoj arhitekturi“ u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Izložba „Armenia sacra – ogled o sakralnoj arhitekturi“ autora Miljenka Domijana otvorena je u ponedjeljak, 29. siječnja 2024. u sklopu programa Feste sv. Vlaha u atriju palače Sponza u Dubrovniku, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Organizatori izložbe su Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija uz potporu Državnog arhiva u Dubrovniku koji je ustupio prostor palače Sponza.

Izložbu i autora Domijana predstavila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Julijana Antić Brautović te istaknula kako je autor dobitnik nagrade Grada Dubrovnika za kontinuirani rad na obnovi dubrovačke baštine. Temu izložbe je autor obradio i u svojoj knjizi „Armenia sacra: hodočašće sakralnoj arhitekturi“ koja je predstavljena u Dubrovniku prije dvije godine.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je da je autor Domijan „prijatelj Dubrovnika“ i zahvalio mu na dugogodišnjem radu na čelu Stručnog savjetodavnog povjerenstva za obnovu Dubrovnika. „Kroz lik sv. Vlaha, Dubrovnik i Armenija zauvijek su snažno isprepleteni. Zato nas posebno raduje što imamo priliku uživati u novim spoznajama i promišljanjima o armenskoj sakralnoj arhitekturi, i to od istinskog zaljubljenika i znalca kao što je gospar Domijan. U predgovoru kataloga izložbe on citira riječi armenskog književnika koji na najbolji mogući način ovo opisuje, a glase: ‚Ključ koji objašnjava našu dušu, nalazi se u našoj arhitekturi‘“, poručio je gradonačelnik.

Autor Domijan predstavio je izložbu, progovorivši o svojoj inspiraciji i motivima. Istaknuo je kako mu je „Dubrovnik ostao u srcu u onom užasu rata kada je vodio komisiju UNESCO-a“. „Ako se vratimo u početak života sv. Vlaha, možemo vidjeti da je bio suvremenik Grgura Prosvjetitelja, koji je utemeljitelj armenske Crkve i svetac zaštitnik Armenije“, kazao je autor Domijan pojasnivši i crtice iz povijesti Armenije koje su dio procesa nastajanja izložbe.

Dubrovački biskup Roko Glasnović otvorio je izložbu poručivši da vjera koja ne postaje kultura, nije prava vjera. „Bog pruža ruku, naš sv. Vlaho drži grad u ruci. Božanska se snaga želi prenijeti i na sve nas koji nešto stvaramo, to nam treba biti i poticaj. Ova ljepota koju nam je autor pripremio svojim trudom hodajući po Armeniji da nas obogati, kao i mnogi arhitekti koji su stvarali ta divna djela, uvijek se nekako spajaju božansko i ljudsko“, istaknuo je biskup Glasnović.

Izložbi su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, generalni vikar i rektor Zborne crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan u pratnji ovogodišnjih festanjula pomorca Perice Baletića i zanatlije Vladimira Buća, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.