Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „Regards de la Croix - Pogledi križa“ Zrinke Ivančić Cikojević

Zagreb (IKA)

U Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu, u okviru 32. svečanosti Pasionske baštine, u utorak 28. ožujka otvorena je izložba „Ragards de la Croix/Pogledi križa“, umjetnice Zrinke Ivančić Cikojević.

Zanimljiv pristup povezivanja dojmljivih prizora iz prirode iz kojih se pojavljuje ili prepoznaje križ, svojevrsni su hommage skladatelju Oliveru Messiaenu i njegovome ciklusu „Dvadeset pogleda na Dijete Isusa“, koje je Zrinka Ivančić Cikojević, kao glazbenica, pijanistica i klavirska suradnica na Muzičkoj akademiji, ispreplela u svojemu originalnom likovnome izričaju. Forma, stil, harmonija, kompozicija, boja i dinamika, pojmovi su svojstveni i glazbi i likovnosti te je umjetnica, povezavši dva umjetnička izričaja u kojima živi i djeluje, ostvarila dojmljive radove.
Izložba Zrinke Ivančić Cikojević okupila je brojnu publiku, mahom kolege s Muzičke akademije i glazbenih škola. Biranim se riječima o autoričinom radu nazočnima obratio likovni kritičar Milan Bešlić, istaknuvši kako umjetnica spretno upotrebljava medij fotografije koristeći moderne tehnike oblikovanja fotografije kao i kolaže samih fotografija, povezujući jednostavne prizore iz prirode s duhovnim ozračjem.
U glazbenome dijelu programa nastupili su Zbor Instituta za crkvenu glazbu „Schola cantorum“, pod ravnanjem studenata diplomskoga studija Gregorijanika Nevena Bolteka (također i studenta klavira na Muzičkoj akademiji) i Ivona Fabijanca, pod mentorstvom dr. sc. s. Katarine Koprek, pročelnice Instituta, te istaknuti hrvatski saksofonist i pedagog Tomislav Žužak, profesor na Muzičkoj akademiji. Prožimanjem teme izložbe s gregorijanskim napjevima korizmenog vremena koji svojim uzvišenim melodijskim linijama i pažljivo biranim biblijskim tekstovima usmjeravaju pogled na križ, ostvario se lijepi korizmeni susret kolega umjetničkoga područja zagrebačkog Sveučilišta.
Izložbu se može razgledati do 4. travnja radnim danom od 10 do 19 sati i u subotu od 10 do 15 sati, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.