Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba slika 'Priroda govori o Bogu' vojnog biskupa u miru mons. Jurja Jezerinca

Zagreb (IKA)

Izložba slika vojnog biskupa u miru mons. Jurja Jezerinca 'Priroda govori o Bogu' otvorena je u subotu, 25. siječnja u dvorani pored župne crkve svetog Franje Ksaverskog na Ksaveru u Zagrebu. Nakon krašićke i karlovačke, i ovu zagrebačku otvorio je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić.

”Želja za slikanjem u meni je bila prisutna još od mladih dana. Kada sam završavao osnovnu školu u Pribiću pokraj Krašića ravnatelj škole mi je rekao da je želja nastavničkog zbora da nastavim školovanje na Likovnoj ili Vojnoj akademiji, no ja sam odbio i krenuo sam prema svećeništvu, a kasnije i biskupstvu.

Kao svećenik i biskup nisam bio u mogućnosti posvetiti se slikanju

Kao svećenik i biskup nisam bio u mogućnosti posvetiti se slikanju, iako je ta misao bila stalno prisutna u meni. Prije tri godine, kada sam došao u mirovinu, počeo sam pomalo slikati”, naglasio je na otvorenju izložbe mons. Jezerinac. Rekao je da ga je priroda oduvijek oduševljavala podsjetivši prisutne na Papinu poruku za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu pa stoga izložba i nosi naziv ‘Priroda govori o Bogu’.

Radi se o slikaru koji slikom ima što reći

Stanko Špoljarić

Likovni kritičar Stanko Špoljarić na otvorenju izložbe usporedio je uzvišenost svećeničkog poziva i umjetnosti naglasivši da su želja i htijenje kod biskupa Jezerinca uvijek bili prisutni, iako mu njegove obaveze nisu dopuštale slikanje. ”Stil i opus biskupa Jezerinca meni su intrigantno zanimljivi. Kada sam prvi put pozvan pogledati slike, mislio sam da će se raditi o dopadljivom pejzažizmu, o slikama ugodnim oku, a da iza toga neće biti onoga što je važno, a to je da motiv ima poruku. I nakon nekoliko gledanja ovih slika, one i dalje imaju puninu umjetničke preobrazbe motiva. Radi se o slikaru koji slikom ima što reći”, rekao je Špoljarić.

Naglasio je također da, iako se to možda očekuje, ne prevladavaju sakralni motivi, ali cijeli pejzaž je sakralna tema jer je udivljenje pred stvorenim. ”U ovom opusu radi se o djelima koja su radost stvaranja i o talentu koji je čekao i dočekao da se ostvari u kumuliranoj ljepoti prirode. Ta želja koje je toliko dugo postojala nije prestala biti svježa pa biskup Jezerinac, kada govori o slikama, čini to s gotovo dječjom začudnosti, a to je ono najljepše što kod umjetnika može biti”, zaključio je Stanko Špoljarić.

I ova, kao i prethodne dvije izložbe biskupa Jezerinca, humanitarnog je i prodajnog karaktera. ”Moja je želja prije svega pomoći časnim sestrama, koje žive u Krašiću, da dovrše svoju kuću, da mogu u njoj pristojno stanovati. Stoga sav prihod od ove izložbe ide u korist popravka kuće časnih sestara Služavaka Maloga Isusa u Krašiću”, poručio je biskup Jezerinac.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Bogoslovski oktet. Izložba ostaje otvorena do 15. veljače.