Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „Snoviti grad“ povodom uručenja povelje počasnog građanina Dubrovnika papi Ivanu Pavlu II.

Dubrovnik (IKA)

Izložba „Snoviti grad“ otvorena je u Palači Sponza u Dubrovniku, u utorak 30. travnja, povodom 20. obljetnice uručenja povelje počasnog građanina Dubrovnika papi Ivanu Pavlu II. 29. travnja 2004. godine u Vatikanu, izvijestili su iz Dubrovačke biskupije.

Na izložbi se svojim radovima predstavilo 16 umjetnika, a uz otvaranje je upriličen prigodan program. Večer je organizirala udruga „El Jeshua“.

U sklopu programa govorili su dr. fr. Stipan Jurić i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan. Dominikanac Jurić kazao je kako je za vrijeme svoje službe u Rimu svaki dan predavao i radio u svojstvu mentora, cenzora i predsjednika komisije u dvorani u kojoj je papa Ivan Pavao II. branio doktorat. Prisjetio se susreta s Papom i trenutaka koje su proveli u zajedničkom blagovanju. Kazao je također da je Dubrovnik za njega najljepš grad i da mu je, otkad je došao u Dubrovnik, to najljepše razdoblje života. Istaknuo je važnost opredjeljenja za dobro i da se Bog objavljuje čovjeku kroz svakidašnjicu.

Generalni vikar Pervan prisjetio se svojih susreta s Ivanom Pavlom II. za vrijeme svoga studija u Rimu. Kazao je da je jednom ministrirao Papi u bazilici sv. Petra kada ih je Sveti Otac sve ponaosob pozdravio i pitao odakle su. Kada je Ivan Pavao II. dolazio u Dubrovnik, mons. Pervan je bio zadužen za organizaciju liturgije. Poslije mise spustio se u sakristiju gdje su Papa i njegov tajnik molili Srednji čas. Od Pape je dobio na poklon krunicu. Mnogi su gradovi htjeli da Ivan Pavao II. bude njihov počasni građanin, no on to nije prihvaćao, kazao je generalni vikar i dodao da je ipak prihvatio postati počasnim građaninom Dubrovnika. Podsjetio je na Papine riječi na kraju mise u Gružu prigodom njegovog pohoda 2003. godine. Papa je, naime, u više navrata u Rimu govorio tadašnjem dubrovačkom biskupu Želimiru Puljiću da želi doći u Dubrovnik i da učini što može da se to i ostvari. Zbog toga je rekao u Gružu: „Dugo sam želio doći u Dubrovnik i ta se moja želja danas ostvarila.“ I te su riječi upisane na kamen koji se nalazi u Gospinom polju na Biskupskom dvoru.

Izabrane tekstove o Gradu, sv. Vlahu i Ivanu Pavlu II. govorili su učenici Iva Kežić, Karla Kovačić, Antea Urljević, Ivan Đurović i Toni Đurović. Prigodne riječi uputio je i mr. sc. Teo Trostman koji je kazao da je Ivan Pavao II. bio čovjek koji je gradio mostove i koji nam u tome može biti uzor u izgradnji mostova prema bližnjima, a prof. Krešimir Marković se prisjetio događaja iz vremena kada je Sveti Otac posjetio Dubrovnik. Govorio je o Papinom oduševljenju što je posjetio Dubrovnik i o blagoslovu koji je udijelio svim vjernicima, njihovim obiteljima, mladima, djeci i bolesnicima, Dubrovniku i cijeloj Hrvatskoj.

Tom je prigodom prof. dr. sc. Katja Bakija o Dubrovniku pročitala stihove Jure Kaštelana te istaknula da su brojni književnici kroz stoljeća naglašavali dubrovačku mjeru i sklad te da se njegova bezvremenska ljepota zrcali i u djelima njegovih slikara.

Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković kazavši da mu je čast podijeliti s prisutnima kulturu sjećanja te što se ta kultura duha sjećanja i radost zbog susreta sa svetom osobom prenosi na mlade. Također se prisjetio trenutka susreta sa Svetim Ocem.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom prof. Petre Potrebice Biskup, Dječji zbor Dubrovnik s voditeljicama Paolom Dražić Zekić i Sanjom Dražić, Gabrijel Čavlina na violončelu i Ivano Urljević na kontrabasu uz mentorstvo prof. Ani Stjepanović Čavlina te Erika Kesovija na klarinetu pod mentorstvom prof. Vedrane Dizdar. Moderatorica večeri posvećene Ivanu Pavlu II. bila je Marija Đurović.

Na kraju programa djeca koja su nastupala zajedno su proglasila izložbu otvorenom.