Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba u povodu 100. obljetnice rođenja biskupa Kokše

Molve (IKA)

Duhovski ponedjeljak u Župi Uznesenja BDM u Molvama svečano je proslavljen 6. lipnja euharistijskim slavljem koje je predvodio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, a potom je u Galeriji Molvarskog likovnog kruga otvorena izložba posvećena 100. obljetnici rođenja biskupa Đure Kokše (1922. – 1998.) „Ponosan na dom i kraj svoj“.

U propovijedi biskup je podsjetio na Marijine blagdane i Njezinu neodvojivost od Isusa. Kada slavimo Mariju i promatramo Njezin život slavimo i promatramo i Isusov život. Bili su zajedno u svim trenucima života kao što i svaka majka u obitelji prati svoju djecu. Poput Marije i mi trebamo biti uvijek otvoreni Božjoj riječi, to je poruka Duhova. Marija je Majka Crkve. Marija i dalje prati djelo svojega Sina. Biti otvoreni poticajima koje Marija daje poput onih koje je dala u Fatimi, Lurdu te ih pomoću Duha Svetoga razumjeti. Truditi se razumjeti ono što Bog govori danas nama, riječi su i poticaji koje je biskup uputio okupljenima.

Na misi je koncelebriralo deset svećenika, a uz vjernike i hodočasnike bili su i predstavnici civilne vlasti Koprivničko-križevačke županije i Općine Molve.

Nakon mise slijedio je blagoslov temelja Doma za osobe starije dobi „Punina života“. Temelj je blagoslovio biskup Mrzljak te je položio Povelju blagoslova u temelj.

Zatim je u Galeriji Molvarskog likovnog kruga otvorena izložba posvećena 100. obljetnici rođenja biskupa Đure Kokše (1922. – 1998.) pod nazivom „Ponosan na dom i kraj svoj“.

Izložba je drugi događaj u sklopu „Godine biskupa Đure Kokše“ u Molvama, koju su osmislili i organizirali Župa Uznesenja BDM Molve, Općina Molve, Društvo za povjesnicu i starine Molve, Muzej grada Koprivnice i Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Autor postava izložbe i popratnog kataloga je mag. hist. Nikola Cik, povjesničar i kustos u Muzeju grada Koprivnice, koji je predstavio sadržaj izložbe koja je tek početak istraživanja života biskupa Kokše. Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin izrazio je radost što Muzej može sudjelovati u otvorenju izložbe, ali i u znanstvenom skupu koji se priprema za studeni. Zahvalio je kustosu Nikoli Ciku što se odlučio na istraživanje života biskupa Kokše „o kome nije jednostavno govoriti jer je riječ o čovjeku velike energije, velikog radnog naboja, velikog znanja, čovjeku koji je bio poliglot, erudit i ono što nas jako veseli je njegovo prikupljanje umjetnina“.

Izložbu je otvorio biskup Mrzljak. Kako je u svom govoru spomenuo, mons. Mrzljak je nakon smrti biskupa Kokše dobio njegov ured u kojem je nastavio svoj rad kao biskup.

Otvorenje izložbe obogatio je ženski pjevački sastav Kulturno-umjetničkog društva Molve.