Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela Katehetska proljetna škola za vjeroučitelje osnovnih škola

Zagreb (IKA)

U organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije u četvrtak 21. travnja 2022. održava se Katehetska proljetna škola za vjeroučitelje koji rade u osnovnim školama.

Tema ovogodišnje škole, koja se održava na platformi Zoom, je „Jer si dostojan! O prihvaćanju i vrednovanju učenika kao subjekta vjeronaučne nastave“.

Na početku rada, nakon uvodne molitve sve sudionike pozdravio je predstojnik NKU-a HBK mons. Ivica Pažin, ujedno moderator program. Pozdravnu riječ uputili su predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i, u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravke Brezak Stamać, viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Ankica Mlinarić, dipl. theol.

Mons. Hranić na početku se osvrnuo na sliku Krik Edvarda Muncha. Istaknuo je da „se u kriku jednoga čovjeka mogu nazrijeti svi krici čovječanstva“. No, „Bogu smijemo zahvaliti što se krik Velikoga petka, koliko god on i danas bio glasan, povlači pred još snažnijim Aleluja! Krist je uskrsnuo! Doista je uskrsnuo!“, nastavio je.

Nadbiskup je vjeroučiteljima poručio da su dvanaest susreta uskrsloga Krista sa ženama, s apostolima i učenicima, najljepše ljubavne pripovijesti, pune nježnosti, koje upućuju na pravi smisao Kristova, ali i njihovog poslanja.

U tom smislu citirao je duhovnu oporuku sv. Ivana XXIII.: „Više nego ikada, svakako više nego u posljednjih nekoliko stoljeća, danas smo pozvani služiti ljudima kao takvima, i ne samo katolicima. Pozvani smo braniti dostojanstvo osobe i ne samo one, koja živi u krilu naše Katoličke Crkve.“

Pozvao je vjeroučitelje da to primijene u radu s učenicima, posebice u vrednovanju. „Neka preduvjet tomu bude nježna ljubav, puna kulture susreta, koja počiva na poštovanju dostojanstva učenika, a ne samo na njegovim mogućnostima“, dodao je.

Mons. Hranić na kraju je, osvrnuvši se na današnje vrijeme, poručio da Vjeronauk, a po njemu najprije vjeroučitelji, ima „danas uzvišenu zadaću biti odvjetnik dostojanstva svake ljudske osobe i branitelj života učenika, jer je toga dostojan!“

Viša savjetnica Ankica Mlinarić je, pozdravivši sudionike i poželjevši uspješan rad, najavila program škole koji je podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu akademska predavanja imaju doc. dr. fra Darko Tepert, mr. sc. vlč. Krunoslav Siroglavić i s. Mirjam Gadža, dipl. pedagoginja. Uz svako predavanje predviđena je tematska rasprava.

U drugom dijelu slijede stručna izlaganja Ankice Mlinarić, dipl. theol., Tihana Petković, dipl. theol. i Ana Volf, dipl. theol. praćena interaktivnim radom.

Treći dio rezerviran je za primjere dobre prakse, a škola završava zaključnim osvrtima i vrednovanjem.

Rad škole prati i viša savjetnica za Vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje u Zagrebu dr. sc. Gordana Barudžija.