Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena proslava zavjetne svetkovine sv. Josipa u Postirima

Postira (IKA)

Misnim slavljem u zavjetnoj crkvi svetoga Josipa u Postirima na otoku Braču koje je u predvečerje svečeva blagdana, u ponedjeljak 18. ožujka, predvodio vlč. Jure Martinić, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja, otvorena je proslava zavjetne svetkovine sv. Josipa u toj župi Bračkoga dekanata.

Svetkovina svetoga Josipa za tamošnje vjernike ima posebno značenje, a početci štovanja svetoga Josipa vezani su uz davni zavjet koji su žitelji toga mjesta obećali svetome Josipu 1944. godine. Tih ratnih dana utjecali su se svetome Josipu u molitvama i vapajima, kada su nacisti dolaskom na otok Brač sve muškarce iznad 10 godina, njih 335, odveli u nepoznato. Postirani vjeruju da se upravo čudesnim zagovorom svetoga Josipa većina vratila svojim obiteljima. Iz toga razloga vjernici su se okupili u zavjetnoj crkvi na predjelu Glavica koja je podignuta 2011. godine kao znak ispunjenja danoga zavjeta. Osim podizanja crkve u čast svetome Josipu, zavjetovali su se i da će nabaviti kip svetoga Josipa te ga štovati kao svoga zaštitnika. Zavjet je dan za vrijeme mons. Ante Marušića, tadašnjega postirskoga župnika, crkva je podignuta za obnašanja župničke službe mons. Ante Jelinčića, a blagoslovio ju je hvarski biskup Slobodan Štambuk na uočnicu Gospe Karmelske, 15. srpnja 2011. godine.

„Zapadom sunca današnjega dana, ulazimo u slavlje našega nebeskog zaštitnika svetoga Josipa i neodoljivo se mislima vraćamo u dva događaja utkana u povijest spasenja, kad je Bog vidljivo djelovao u vremenu i prostoru, zajedno idući sa svojim narodom. Prvi je ona večer Pashe – prijelaza odnosno izlaska Izraelaca iz egipatskoga ropstva, a drugi je ona večer kojoj ove godine spominjemo osam desetljeća kad je naraštaj naših očeva i nonota, iz slobode ušao u ropstvo okupatora i odveden na put u nepoznato“, rekao je vlč. Martinić u uvodu u misno slavlje, istaknuvši da je sveti Josip bio potomak kraljevske loze Davidove te je zaštitnik Crkve i hrvatskoga naroda. „Slavljem svetoga Josipa, zaštitnika i našega mjesta i župe, ispovijedamo vjeru u Boga koji nije ostao zarobljen u okovima prošlih vremena i naraštaja, nego je taj isti Bog prisutan i u našim životima“, poručio je postirski župnik brojnim okupljenim vjernicima.

Pred kraj misnoga slavlja župnik Martinić najavio je da će se sljedeće godine uz misno slavlje u zavjetnoj crkvi održati i procesija svjetla. „Svima vama koji se osjećate kao dio ovoga mjesta i župne zajednice te svoje korijene hranite na euharistijskim vrelima, vjerujem da ova svetkovina u vama može hraniti zavičajni ponos i svijest pripadnosti, svijest da nismo odnekud već da imamo svoje korijene i povijest te ne živimo samo u prošlosti nego i od prošlosti“, poručio je.