Budi dio naše mreže
Izbornik

Pag: Mlada misa fr. Ante Gavranovića, OP

Aachen (IKA )

Fr. Anto Gavranović, OP, dominikansko je zvanje iz grada Paga nakon više od 200 godina, a u nedjelju 30. rujna proslavio je svoju mladu misu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu. Slavlje je počelo procesijom svećenika i puka od Dominikanskog trga do paške zborne crkve, tijekom koje je fr. Anto u rukama nosio drevno raspelo s korpusom raspetoga Isusa.

Upravo je to raspelo znak dominikanske prisutnosti u Pagu, gdje su dominikanci djelovali od 1250. do Napoleonovih osvajanja u 19. stoljeću. Paški dominikanski samostan bio je važno hodočasničko središte poznato po čudotvornom raspelu koje je stoljećima bilo izloženo u crkvi paških dominikanaca, a sada se nalazi u paškoj zbornoj crkvi Marijina uznesenja. U zbornoj crkvi nalazi se i glavni oltar iz zadarske dominikanske crkve kojeg je francuska vojska prodala Pažanima. Propovijedao je fr. Marko Dokoza, ovogodišnji zadarski dominikanski mladomisnik koji je generacijski s fr. Antom razvijao svoje zvanje od vremena zajedničkog pohađanja Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ u Zadru.

Fr. Marko je subrata Gavranovića ohrabrio riječima: „Bogatstvo i raskošan život najveća je prijetnja svećeničkom i redovničkom životu danas. Ne dopusti da tvoje srce zarobe materijalna bogatstva: odjeća, satovi, automobili, prostrane sobe i obilati ručkovi. Pamti uvijek poruku o. Damjana, benediktinca s Ćokovca, koji nam je za vrijeme duhovnih vježbi prije prvih zavjeta rekao: ‘Dečki, čuvajte se komoda. To je tiha eutanazija redovničkog života’“ rekao je fr. Marko, potaknuvši puk da moli za svećenička i redovnička zvanja jer je potrebna ustrajnost u zvanju punom kušnji. Na svećeničkom putu mora se odreći mnogih stvari da bi se vjerodostojno odgovorilo na prihvaćeno poslanje, rekao je propovjednik, potaknuvši fr. Antu da se uvijek sjeća radosti i revnosti s kojom je odgovorio na Božji poziv.

U svjetlu navještaja evanđelja u kojem su učenici jednome htjeli zabraniti da izgoni zloduha u Isusovo ime jer nije hodio s apostolima, fr. Marko je rekao: „I tebi će kao svećeniku prilaziti vjernici i svećenici koji će govoriti: ‘Ušutkaj ih!’. Mnogi će ti govoriti: ‘Ušutkaj one koji ne mole kao i mi. Ušutkaj one koji idu u crkvu, a ne žive uvijek dostojno svog kršćanskog poziva. Ušutkaj one koji ne idu u crkvu, a smatraju se dobrim ljudima. Ušutkaj one koji govore protiv Boga, Crkve i svećenika’. Nemoj nikad biti isključiv i moli da Gospodin izlije svoga Duha na sve ljude. Bog djeluje i govori preko onih koji idu u crkvu, ali i preko onih koji u crkvu ne idu. Bog govori i preko onih koji nam prigovaraju, preko onih koji nas kritiziraju i čak preziru. Neka tvoj duh bude uvijek otvoren za sve ljude, a Bog će ti dati da po Duhu Svetom i pouci koju si primio možeš razaznati što je u tim govorima i prigovorima čisto, a što šporko“, rekao je fr. Marko, podsjetivši kako je riječ ‘šporko’ (prljavo) bila prva dalmatinska riječ koju je dječak Anto, rodom iz BiH, naučio reći u Pagu gdje je s obitelji došao živjeti zbog ratnog progona. „Fr. Anto je naučio razlikovati dobro od zla, vrijedno od bezvrijednoga, važno od nevažnoga, čisto od šporkoga“, rekao je fr. Marko.

Draga svetica fr. Anti je Majka Terezija te je fr. Marko podsjetio na njenu poruku: ‘Dragi brate, svetost nije luksuz pojedinca. Ona je osobna dužnost za tebe i mene’. „Svaki svećenik plod je molitve roditelja, baka i djedova, rodbine i prijatelja te mnogih nepoznatih vjernika koji svoje žrtve i molitve prikazuju na tu nakanu. Trebamo moliti za svete svećenike i redovnike. Samo uz pomoć svetih svećenika, redovnika i redovnica možemo sigurno hoditi prema vječnom životu“, rekao je fr. Marko, moleći zagovor Gospe od Staroga Grada koja se štuje u Pagu.

U misi je suslavilo desetak svećenika, među kojima fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, o. Tomislav Kraljević, prior iz Dubrovnika, o. Pero Čavar, starješina iz Gruža, o. Ivo Plenković s Bola na Braču, učitelj iz novicijata mladomisnika, o. Zvonko Džankić, predstavnik riječkog samostana, o. Marko Bijelić, župnik iz zagrebačke župe Pešćenica. Paški župnik don Gašpar Dodić izrazio je radost što paška župa nakon 17 godina opet proslavlja mladu misu. Zadnji paški svećenik je don Dario Tičić koji je također sudjelovao u misnom slavlju i prenio je čestitku zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. Mladomisničko geslo fr. Ante je „Svijetlite kao svijetlila u svijetu, držeći riječ Života“.

Ključne riječi:
Gavranović mlada misa Pag