Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Bez integracije migranata nastaju opasnosti

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u ponedjeljak, 11. prosinca primio u audijenciju prefekte Republike Italije, te istaknuo da je važno primiti, pratiti, promicati i integrirati osobe koje stižu u zemlju, poput djece koja se u Italiji ne rađaju, objavio je Vatican News.

Migrante treba primiti, pratiti, promicati i integrirati kao djecu, onu koja se u Italiji više ne rađaju, ali ako nema tog puta prema integraciji, nastaju opasnosti – rekao je papa Franjo primivši 11. prosinca, u audijenciju prefekte Republike Italije. Osvrnuo se na jedan od tri najveća izazova, poput migracijskih tokova, kojima se bave u svojoj službi te se suočavaju s njima podupirući bitne potrebe izbjeglica i slušajući strahovanja stanovnika. Drugi izazovi s kojima se prefekti suočavaju jesu oni koji se odnose na javni red, usklađujući zakonitost i humanost, te na ekološke krize, povezujući javne i privatne djelatnike, kako bi se na vrijeme i dalekovidno, zaštitio naš zajednički dom.

Njihova služba, na institucionalnoj razini – prema riječima pape Franje – ostvaruje svakodnevnu sposobnost za širenje kruga o kojemu Papa govori u enciklici Fratelli tutti, te tako svaki građanin, posebno onaj koji se nalazi u teškoćama, osjeća, u prisutnosti države, konkretnu blizinu građanske zajednice. Najosjetljiviji i prioritetni izazov s kojim se suočavaju prefekti jest sigurnost i javni red jer, često u nepredvidivim i hitnim situacijama, valja uskladiti poštovanje zakona i pozornost prema ljudima.

Zakonitost i humanost zajedno, kako bi odredbama dali potrebnu primjenu, te istodobno s dužnim poštovanjem pristupili onima koji griješe, pomirujući zaštitu žrtava s pravednim postupanjem prema krivcima.

Na to se nadovezuje – primijetio je Papa – velika odgovornost koju imate u suočavanju s rizicima kojima se pripadnici redarstvenih snaga izlažu svakodnevno. Zbog toga je vrlo važan red u osobnom životu jer se javni red ne može održavati bez osobnoga i unutarnjeg reda – objasnio je Papa te dodao: “Odgovornost za javni red doživljava se kao poziv na stvaranje ozračja skladnoga zajedničkog života zahvaljujući kojemu je moguće suočiti se s teškoćama i riješiti ih. Htio bih reći da je vaše svojevrsno institucionalno očinstvo koje se ostvaruje savjesno i predano, ne štedi žrtve i neprospavane noći i zaslužuje našu zahvalnost.”

Rimski se biskup potom osvrnuo na izazov delikatnoga upravljanja migracijskim tokovima na lokalnoj razini. Zadaća je to koja njihovoj brizi povjerava ranjene, ranjive, često izgubljene osobe koje su pretrpjele strašne traume. To su lica, a ne brojevi, to su osobe koje treba zagrliti i izbaviti iz ralja zločinačkih organizacija, sposobnih bez imalo milosti špekulirati na njihovoj nesreći, istaknuo je Papa.

Doznali smo za koncentracijske logore u nekim sjevernoafričkim zemljama u kojima se one koji žele doći u Europu tretira kao robove, muči, pa i ubija, rekao je Papa.

Prefekti imaju težak zadatak organizirati na teritoriju usklađeni prihvat, temeljen na integraciji i konstruktivnom uključivanju u lokalnu zajednicu. Međutim, ne može ih se – prema Papinim riječima – ostaviti same u toj zadaći pružanja potpore u bitnim potrebama migranata te istodobno slušanja strahovanja i napetosti koje se mogu pojaviti kod stanovnika, kao i, naravno, u interveniranju kada dođe do nereda i nasilja.

Moramo biti oprezni. Migrante treba primiti, pratiti, promicati i integrirati. Ako toga nema, postoji opasnost; ako nema tog puta prema integraciji, ima opasnosti, rekao je Sveti Otac.

Migranti pomažu kada se dobro integriraju – dodao je Papa te primijetio da u Italiji nedostaje djece: “Zabrinjava me problem niske stope nataliteta u Italiji. Nemaju djece. Odgovornost je Talijana imati djecu i odgajati ih te primati migrante kao djecu.”

Na kraju je, zajedno s najboljim željama za skori Božić, Sveti Otac ponovno zahvalio talijanskim prefektima na njihovu svakodnevnom zauzimanju u korist općega dobra. Hvala vam što se trudite oko mirnoga zajedničkog života na vrlo različitim područjima Italije, bogate tradicijama i vrijednostima koje govore o povezanosti, prihvatu i solidarnosti – rekao je papa Franjo.