Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa blagoslovio kipiće Malog Isusa

Vatikan (IKA)

Na Treću nedjelju došašća 15. prosinca papa Franjo je blagoslovio kipiće Malog Isusa koje su na blagoslov donijela djeca iz rimskih župa i oratorija.

Prije blagoslova, održanog nakon molitve Anđeo Gospodnji s vjernicima na Trgu Sv. Petra u Vatikanu, Papa se okupljenima obratio riječima: „Pozdravljam vas, draga djeco, koji ste došli s kipićima Djetešca Isusa za vaše jaslice. Od srca ih blagoslivljam. Kao što sam podsjetio u Pismu Admirabile signum: ‘Jaslice su poput živog evanđelja […] . Dok promatramo prizor Isusova rođenja pozvani smo poduzeti hod u duhu privučeni poniznošću Boga koji je postao čovjekom kako bi se susreo sa svakim muškarcem i ženom. I otkrivamo da nas On toliko ljubi da je postao jedno s nama kako bismo i mi mogli postati jedno s Njim’“, rekao je Papa prilikom tradicionalnog blagoslova kipića Malog Isusa.

Kipić Djetešca Isusa. Foto: Vatican Media

Tradicija blagoslova kipića djetešca Isusa (na tal. “bambinelli”) koji se na Božić stavljaju u jaslice potječe još iz vremena pontifikata pape Pavla VI. Naime, za vrijeme Angelusa 21. prosinca 1969. papa Montini je blagoslovio kipiće koje su djeca iz Rima donijela sa sobom na Trg sv. Petra. I ove su se godine, pedeset godina kasnije, na Trgu svetoga Petra u Vatikanu okupila djeca iz rimskih župa i oratorija. „Božić je također ovdje!“ tema je ovogodišnjeg susreta i njome se podsjetiti sve, male i velike, da se Isus rađa na svakome mjestu, kako u srcu tako u gradu.

Posljednjih se godina tradicija blagoslova Djetešca Isusa proširila u brojnim talijanskim biskupijama ali i u drugim zemljama gdje mnoge zajednice, na istu treću nedjelju došašća, organiziraju molitve i slavlja ujedinjeni u duhu s Papom i sudionicima susreta u Rimu.