Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa budućim svećenicima: Budite uvijek znak milosrdne Crkve koja izlazi

Vatikan (IKA)

Slušanje, zajednički hod i svjedočenje, obilježja su sinodskoga hoda koji Crkva ostvaruje, a bitna su za one koji se pripremaju za svećeništvo, istaknuo je papa Franjo u govoru zajednici biskupijskoga sjemeništa Svete Marije iz Clevelanda, koje je u ponedjeljak 6. ožujka primio u audijenciju, prenosi Vatican News.

Svećenicima, đakonima, bogoslovima i osoblju te crkvene ustanove, koji su došli u Rim kako bi proslavili 175. obljetnicu njezina ustanovljenja, Papa je istaknuo važnost pomoći koju svećenici pružaju članovima Božjega naroda u življenju njihova poziva da budu učenici misionari, posebno u kontekstu sinodskoga hoda koji je Crkva započela. Potom se izravnije obratio onima koji se pripremaju za ređenje i pastoralnu službu, dajući im neke upute.

Ističući važnost slušanja, Sveti ih je Otac potaknuo da svakoga dana naprave mjesta posebno za Gospodina, da razmišljaju o njegovoj riječi, da pronađu svjetlo za vlastiti hod uz pomoć duhovne pratnje, te ponajviše da provode vrijeme s Bogom u molitvi, slušajući ga u tišini pred svetohraništem. „Nemojte nikada zaboraviti da je važno da stanete pred Gospodina kako biste čuli ono što vam želi reći. Naime, slušati Božji glas u dubini našega srca i razlučivati njegovu volju, prijeko je potrebno za naš unutarnji rast, posebno kada se nalazimo pred hitnim i teškim zadatcima“, poručio je papa Franjo.

Produbiti duh zajedništva

Rimski je biskup istaknuo da već život u sjemeništu daje mogućnost za njegovanje molitvene navike koja će poslužiti u obavljanju svećeničke službe, te dodao kako slušanje Gospodina obuhvaća također odgovor vjere na sve ono što je On objavio i što Crkva prenosi, kako bi svećenici mogli na autentičan i radostan način poučavati i naviještati drugima istinu i ljepotu evanđelja.

Što se pak tiče zajedničkoga hoda, drugoga obilježja sinodskoga puta, Papa je sjemeništarce uputio kako da žive crkveno zajedništvo tijekom pripreme za svećeništvo. „Vrijeme vaše formacije u sjemeništu prigoda je da produbite duh bratskoga zajedništva, i to ne samo među sobom nego i s vašim biskupom, sa svećenicima mjesne Crkve, s Bogu posvećenim osobama i vjernicima laicima, kao i s općom Crkvom. Trebamo se prepoznati kao dio jednoga velikog naroda koji je Božja obećanja primio kao dar, a ne kao povlasticu“, dodao je.

I poziv onih koji biraju svećenički život dar je, napomenuo je Papa, koji valja staviti u službu izgradnje Kristova tijela, hodeći zajedno sa stadom; katkada ispred kako bismo im pokazali put; katkada usred stada, kako bismo ga hrabrili, a katkada iza njega, kako bismo pratili one kojima ide teže; ali nikada se ne valja odvajati od njega.

Svećenici, znak Crkve koja izlazi

Na kraju, svjedočenje znači biti živi znakovi Isusa prisutnoga u svijetu, i nije ništa drugo nego plod slušanja Boga i zajedničkoga hoda, objasnio je Papa te budućim svećenicima poželio da godine provedene u sjemeništu budu priprema za potpuno predanje Bogu i njegovu narodu, u celibatskoj čistoći i nepodijeljena srca.

Završavajući govor Sveti je Otac zajamčio sjemeništarcima svoje molitve, kako bi u svojemu apostolatu mogli uvijek biti znak Crkve koja izlazi, svjedočeći i dijeleći milosrdnu Isusovu ljubav sa svim članovima ljudske obitelji, posebno sa siromašnima i potrebitima. Osim toga, poželio je da im studij i formacija u sjemeništu omoguće rast u vjernoj ljubavi prema Bogu i u poniznom služenju bližnjemu, prenosi Vatican News.