Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Budućnost pripada mladima koji imaju krila, ali i korijene

Vatikan (IKA)

Papa Franjo susreo se u subotu 6. kolovoza sa skupinom mladih koji su dio pokreta za bračnu duhovnost koji je nastao 1938. u Francuskoj. Pozvao je neka u doba virtualnosti i samoće njeguju zajednicu, jer nas „Bog spašava čineći nas narodom, njegovim narodom“. Poput Djevice Marije koja je „ustala i pohitala“ k Elizabeti, Papa je potaknuo mlade neka brinu za druge i za sve stvoreno dok se pripremaju za Svjetski susret mladih u Lisabonu, prenosi Vatican News.

Svaka mlada osoba je nada za Isusa: nada prijateljstva, nada zajedničkog putovanja, nada zajedničkog poslanja. I zato je svatko od vas i nada za Crkvu, istaknuo je papa Franjo u svom obraćanju članovima pokreta mladih Équipes Notre-Dame (Skupina Naše Gospe). Mladi tih skupina imaju kao cilj, u skladu s načelima katoličkoga nauka rasti u odnosu s Kristom i Djevicom Marijom, kao i u svakodnevnome poslanju. Svaku skupinu prati bračni par te se nalaze kako bi zajedno molili, dijelili, raspravljali i definirali ciljeve koje treba ostvariti. Papa je na audijenciji mladima obraćanje temeljio na tri riječi koje su u samom njihovome nazivu: zajednice, Naša Gospa i mladi.

Dar je biti dio zajednice, obitelji koju čine obitelji koje prenose življenu vjeru, istaknuo je Papa govoreći o toj dimenziji skupine.

„Svi smo povezani kako bismo naučili kako se udružiti. Bog je htio ući u tu dinamiku odnosa i privlači nas k sebi u zajednicu, dajući našem životu puni osjećaj identiteta i pripadnosti. Jer nas Gospodin spašava čineći nas narodom, svojim narodom. Ne dopustite da vas svijet natjera da mislite da je najbolje otići sam.“

Kako je napomenuo papa Franjo, sam se možda može postići neki uspjeh, ali bit će to bez ljubavi, društva, bez pripadnosti narodu, bez neprocjenjivog iskustva: zajedno sanjati, zajedno riskirati, zajedno patiti i zajedno slaviti.

Stoga Papa poziva na otvaranje, preuzimanje rizika, da nemaju straha od drugih. Uvijek ćemo nailaziti na slučajeve zlostavljanja, neiskrenosti i izdaje, no problem se ne nalazi u zaštiti sebe od drugih, već u zaštiti žrtava, naglasio je. Zato Papa hvali izbor mladih za rast u zajednici. U ovom virtualnome dobu i posljedične usamljenosti u koju mnogi mladi padaju, Papa je potaknuo skupine neka zajedno idu naprijed, udružujući se i gradeći mostove.

Papa se potom osvrnuo na riječ „Notre-Dame“; Naša Gospa u samom nazivu skupine, što podsjeća na osobitu pobožnost prema Djevici Mariji te na želju da slijede njezin primjer – stavljajući se pod njezinu majčinsku zaštitu” – i razumiju njezino povlašteno mjesto u o otajstvu Krista i spasenja. Kako je istaknuo Sveti Otac, kada netko prima Mariju u svoj život, nikada ne gubi središte, a to je Gospodin, jer Marija nikada ne pokazuje na sebe, nego na Isusa i braću i sestre. Stoga je pozvao mlade da se povjere Gospi.

„Potičem vas da živite u svakodnevnom povjerenju Djevici Mariji, koja će vam također pomoći da rastete kao zajednica, dijeleći primljene darove u duhu dijaloga i međusobnog prihvaćanja. Gospa će vam pomoći da imate velikodušno srce, da otkrijete radost besplatnog služenja, kao što je ona učinila kad je otišla svetoj Elizabeti.“

Prisjećajući se toga evanđeoskog odlomka, papa Franjo je podsjetio kako je upravo geslo idućeg Svjetskog susreta mladih preuzeta iz njega: “Tih dana usta Marija i pohiti” (Lk 1, 39). Priznao je kako jako voli sliku Marije koja hita, koja ne gubi vrijeme kako bi pomogla.

„Ustati radi služenja, izaći brinuti se za druge i za stvoreno: to su tipične vrijednosti mladih ljudi. Potičem vas da ih prakticirate dok se pripremate za Svjetski dan mladih u Lisabonu.“

Na kraju, posljednja riječ na koju se usredotočio papa Franjo je „mladi“, navodeći kako budućnost pripada mladima. No potrebno je imati krila za letenje, sanjanje, stvaranje, kao i korijene za primanje mudrosti od starijih osoba. Ako niste u stanju razgovarati s bakama i djedovima, nećete moći letjeti, upozorio je Papa.

Završavajući svoj govor, Papa se obratio odraslima koji prate mlade.

„Mislim da je za vas velika radost primiti i pratiti ove mlade ljude. Budite im svjedoci, s poniznošću i jednostavnošću. Svjedoci ljubavi prema Kristu i Crkvi, svjedoci slušanja i dijaloga, svjedoci besplatnog i velikodušnog služenja, svjedoci molitve. Hvala vam na vašoj prisutnosti uz mlade: na vremenu i brizi koju im posvećujete.“