Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Crkvi su potrebne osobe koje prenose svetost poput zaraze

Vatikan (IKA)

U govoru upućenom nosačima tornja svete Ruže koje je primio u audijenciju, Papa je podsjetio na primjer svete Ruže te okupljenima kazao da je ona uzor koji valja oponašati, izvijestio je u četvrtak, 11. siječnja 2024. Vatican News.

Povijest Udruge „Nosači svete Ruže“, franjevačke trećoredice, zaštitnice talijanskoga gradića Viterba, ima korijene u XIII. stoljeću. Njezinom spomendanu, 4. rujna, prethodi procesija s takozvanom „macchinom“, odnosno tornjem svete Ruže, koja je od 2013. godine uvrštena u UNESCO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva. Zadaća je „nosača“, koje je papa Franjo primio u audijenciju u četvrtak, 11. siječnja 2024., nositi toranj gradskim ulicama i trgovima.

Primivši ih u Vatikanu, Sveti Otac ih je pozdravio te im uručio pripremljeni govor u kojemu se spominje mističnoga iskustva svete Ruže koja je izabrala apsolutno siromaštvo i posvećivanje milosrđu te bila pokretačka snaga, obuhvaćajući svojom ljubavlju prema Isusu mnoge druge ljude. Uzor je to koji valja oponašati.

„Takvi su nam sveci i danas potrebni: ljudi koji ne sjede s papučama u naslonjaču, nego koji, gorući nezaustavljivom željom da žive i naviještaju evanđelje, strastveno postaju zarazni u svetosti“, poručio je papa Franjo.

Upoznavati druge s evanđeljem preko svete Ruže

Od nosača tornja svete Ruže Papa traži da nastave prenositi uspomenu na zaštitnicu Viterba, svojom službom i zauzimanjem u kršćanskom životu, te ističe da je prijenos strukture – visoke tridesetak metara i prosječne težine više od pedeset kvintala, na čijem je vrhu postavljen kip svetice – znak koji želi pokazati primjer svete Ruže, preko koje se širi evanđelje.

„To je najvažnije: upoznavati druge s evanđeljem preko svete Ruže; i činiti to zajedno, ujedinjeni i solidarni, živeći njegove vrijednosti s vjerom, snagom i voljom, poštovanjem i poniznošću jer, u procesiji kao i u životu, nitko ne može sam ostvariti tako veliki pothvat, upravo kao što kažu Vaši statuti i kako podsjeća moto koji zajedno izgovarate tijekom hoda: ‚Svi smo s istim osjećajem‘“, kazao je Papa.

U tekstu koji im je uručio papa Franjo im na kraju zahvaljuje za brojne dobrotvorne, kulturne i moralne aktivnosti koje ostvaruju te ih potiče da održe živom tradiciju proslave blagdana svete Ruže Viterbske.

Udruga Nosača svete Ruže darovala je papi Franji kožnu podlogu nosača koji zauzimaju mjesta ispod baze tornja, dok su graditelj posljednjeg tornja Vincenzo Fiorillo i ideator Raffaele Ascenzio darovali model tornja visok 1 metar i 20 centimetara, izvijestio je Vatican News.