Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Današnje obitelji iskušane i ranjene više nego ikada

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 13. svibnja u Vatikanu sudionike međunarodnoga skupa o moralnoj teologiji koji se održava na Papinskom sveučilištu Gregoriana, upravo u godini posvećenoj proučavanju i boljem razumijevanju apostolske pobudnice Amoris Laetitia, prenosi Vatican News.

Kako kršćanske obitelji mogu danas, u radosti i naporima bračne, sinovske i bratske ljubavi, svjedočiti radosnu vijest evanđelja Isusa Krista, upitao ih je Papa te istaknuo da se jedan od odgovora na to pitanje nalazi u moralnoj teologiji koja se može osloniti na bogatu duhovnost koja niče u obitelji. Obitelji velikim dijelom čine Božji narod i one su prvo mjesto na kojemu se živi vjera u Isusa Krista i međusobna ljubav, dodao je. U njoj su supružnici i djeca pozvani surađivati u življenju Kristova otajstva, kroz molitvu i ljubav ostvarene u konkretnosti svakodnevnoga života i situacija, u međusobnoj brizi sposobnoj pratiti tako da nitko ne bude isključen i napušten.

Obitelj, naime, danas ima odlučujuću ulogu na putu pastoralnoga obraćenja naših zajednica i misionarske preobrazbe Crkve; stoga je potrebna nova kreativnost i akademsko proučavanje na teološkoj razini, s promišljanjima o odnosu između braka i obitelji, među sakramentima, liturgijskim obredima i pastoralnim praksama, među važnim antropološkim problemima i moralnim pitanjima povezanima s bračnim savezom. Potrebni su dijalog i slušanje Božjega naroda kako bi se nadvladala apstraktna ideja o istini kako bi se otkrilo koliko se bogatstvo dobra nalazi u obiteljima diljem svijeta, istaknuo je Papa.

Primijetio je da je obiteljski život danas iskušavan više nego ikada. Brojne obitelji trpe zbog nedostatka posla, pristojnoga stana ili zemlje u kojoj mogu živjeti u miru, u ovom vremenu velikih i brzih promjenā. Te teškoće opterećuju obiteljski život i stvaraju probleme u odnosima. Mnogo je teških situacija i ranjenih obitelji. Sâma mogućnost osnivanja obitelji danas je često teška i mladi se teško vjenčaju i imaju djecu.

U središtu pastoralnoga i teološkoga zauzimanja treba biti prepoznavanje neraskidivoga odnosa između savjesti i dobra, unatoč tragedijama i teškoćama života, napomenuo je Papa. Evanđeoski moral je toliko daleko od moralizma, koji doslovno poštovanje normi čini jamstvom vlastite pravednosti pred Bogom, koliko od idealizma koji, uime nekog idealnog dobra, obeshrabruje i udaljava od mogućega dobra.

Zbog toga je potrebno ponovno razmotriti kategorije moralne teologije u njihovoj međusobnoj vezi i pomoći obiteljima ponovno pronaći smisao ljubavi, rekao je Papa te potaknuo moralne teologe i teologinje da nastave svoj rad u kreativnoj vjernosti evanđelju i živom iskustvu vjernika kako bi radost ljubavi, koja u obitelji pronalazi primjerno svjedočanstvo, postala djelotvoran znak radosti Boga koji je milosrđe, kao i radosti onih koji to milosrđe primaju na dar.