Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Euharistija je proroštvo novoga svijeta

Matera (IKA)

Tko Boga časti, ne postaje ničiji rob. Nema istinskog euharistijskog bogoslužja bez suosjećanja s ranama onih koji pate, rekao je papa Franjo na svečanoj misi na završetku 27. nacionalnog euharistijskog kongresa slavljenoj na Gradskom stadionu u talijanskom gradu Materi 25. rujna, objavio je Vatican News.

“Na stolovima svijeta kruh nije uvijek dijeljen; ne miriše uvijek po zajedništvu; ne lomi se uvijek pravedno”, upozorio je Papa na misi euharistijskog kongresa na kojoj se okupilo oko 12 tisuća vjernika. Papa je pozvao da se „sramimo“ svakodnevnih nepravdi, nejednakosti, zlostavljanja koja se svakodnevno čine prema slabima, ravnodušnosti prema siromašnima.

U svojoj homiliji je tumačio Evanđelje današnje liturgije o bogatašu koji se razmeće raskoši i gozbama, i s druge strane o siromahu, Lazaru, prekrivenom ranama koji se želi nahraniti mrvicama koje padaju s bogataševa stola.

Euharistija nas podsjeća da Bogu pripada prvo mjesto, istaknuo je rimski biskup. Naime, bogataš nije u odnosu s Bogom, u njegovom životu nema mjesta za njega, on samo misli na svoje blagostanje i svjetovno bogatstvo. U evanđeoskom odlomku ne spominje mu se čak ni ime.

Kako je to žalosna stvarnost i dan-danas, kad brkamo ono što jesmo s onim što imamo, kad osobe prosuđujemo po bogatstvu koje posjeduju, po titulama kojima se kite, po položajima na kojima se nalaze ili po marki odjeće koju nose. To je religija posjedovanja i vanjštine koja često dominira scenom ovoga svijeta, ali nas na kraju ostavlja praznih ruku, rekao je Sveti Otac.

Siromah pak ima ime – Lazar, to znači „Bog pomaže“. „Čak i u siromaštvu – primjećuje papa Franjo – on može sačuvati svoje dostojanstvo netaknutim jer živi u odnosu s Bogom”, “nepokolebljivom nadom njegova života”. To je izazov koji euharistija postavlja životu svakog pojedinca: „klanjati se Bogu, a ne sebi samima, staviti njega u središte, a ne ispraznost svojega ‘ja’“.

Jer ako se klanjamo sebi samima, umiremo u zagušenosti našeg malog „ja“; ako se klanjamo bogatstvima ovoga svijeta, ona nas obuzmu i pretvore u roblje; ako se klanjamo bogu vanjštine i opijamo se u rasipnosti, život će nas prije ili kasnije tražiti da položimo za to račun.

Klanjanje Isusu prisutnom u Euharistiji daje nam pak novi pogled na naš život. Ja nisam stvari koje posjedujem i uspjesi koje uspijevam postići; vrijednost mog života ne ovisi o tome koliko imam za pokazati niti se umanjuje kad nailazim na padove i neuspjehe.

Ova je prispodoba zapravo priča iz naših dana, podsjetio je Papa. Nepravde, nejednakosti, zemljina dobra raspodijeljena na nepravedan način, zlostavljanje slabih od strane moćnika, ravnodušnost prema vapaju siromašnih, ponor koji svaki dan kopamo rađajući marginalizaciju, ne smiju nas ostaviti ravnodušnima. I tako danas, zajedno, prepoznajemo da je Euharistija proroštvo novoga svijeta, to je prisutnost Isusa koji traži od nas da predano radimo na tome da se dogodi djelotvorno obraćenje: s ravnodušnosti na suosjećanje, s rasipanja na dijeljenje, sa sebičnosti na ljubav, s individualizma na bratstvo, poručio je Papa.

Otud potreba da se sanja o euharistijskoj Crkvi „koja kleči pred euharistijom i s divljenjem se klanja Gospodinu koji je prisutan u kruhu; ali koja se također zna sa samilošću prignuti nad rane onih koji pate, podižući siromahe, sušeći suze onih koji pate, postajući kruh nade i radosti za sve.

„Nema pravog euharistijskog slavljenja bez suosjećanja s mnogim ‘Lazarima’ koji i danas hodaju uz nas.“

Podsjećajući na temu Kongresa, Papa je pozvao nazočne da se „vrate okusu kruha“, jer dok smo gladni ljubavi i nade, ili smo slomljeni kušnjama i patnjama života, Isus postaje hrana koja nas hrani i liječi nas.

Nakon mise Papa je nakratko posjetio mjesnu Pučku kuhinju, pozdravio djelatnike i korisnike te blagoslovio novo zdanje.

Papu su pri dolasku u kratki posjet Materi, 31 godinu nakon posjeta svetog Ivana Pavla II. tome gradu na jugu Italije, pozdravili predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Matteo Maria Zuppi, nadbiskup Matere-Irsine Antonio Giuseppe Caiazzo i predstavnici građanskih vlasti. Nacionalni euharistijski kongres održavao se od 22. rujna do danas na temu „Vratimo se okusu kruha. Za euharistijsku i sinodalnu Crkvu”. Oko 800 izaslanika iz 166 talijanskih biskupija i osamdesetak biskupa zajedno su tijekom četiri dana molili, razmišljali i razmjenjivali mišljenja o središnjem mjestu euharistije.