Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo argentinskim sucima: Gdje ima gladi nema demokracije

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je videoporuku sucima argentinskoga kapitula Panameričkoga odbora za društvena prava i franjevački nauk u kojoj je istaknuo da bogatstvo svijeta sve više ide u korist nekolicine, javlja Vatican News.

Nemojte nikada zaboraviti da nema demokracije gdje ima gladi, nema razvoja gdje vlada siromaštvo, a još manje ima pravednosti u nejednakosti – istaknuo je papa Franjo obraćajući se, putem videoporuke, Argentinskom kapitulu Panameričkoga odbora sudaca za društvena prava i franjevački nauk. Ustanovljeno u Vatikanu 2019. godine, po nadahnuću učiteljstva pape Franje, to tijelo djeluje u bliskoj vezi s Papinskom akademijom društvenih znanosti.

Tijekom virtualnoga susreta, održanoga 30. rujna i 1. listopada, posebno su razmotrena društvena prava u Argentini. Papa je potaknuo sudce da uvijek traže dobro naroda u svojim zemljama, te istaknuo da su visoke razine siromaštva najjasniji pokazatelj nepravde koja prevladava u svijetu. Osim toga, one su i znak neuspjeha uočenih u provedbi najosnovnijih prava. Pandemija je pogoršala strašne društvene prilike – primijetio je Papa te napomenuo da su stoga za milijune ljude potrebni hitni kreativni i djelotvorni odgovori.

Papa se u videoporuci potom osvrnuo na sve veće nejednakosti koje podupiru siromaštvo i nepravdu. Periferija se povećava, a središte moći, bogatstva i mogućnosti sve se više smanjuje. Drugim riječima veći dio novca i mogućnosti idu u korist malo ljudi, a većina trpi u siromaštvu – dodao je Papa te istaknuo da je prva zadaća države sreća ljudi. Osim toga, vrlo je važno obratiti pozornost na bitne potrebe ljudi, odnosno na stan, zemlju i posao.