Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo će krajem kolovoza posjetiti L'Aquilu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo će u nedjelju, 28. kolovoza, u prigodi Celestinskoga oprosta, posjetiti L'Aquilu, objavio je Vatican News.

Bit će to dan nakon Konzistorija za imenovanje 21 novog kardinala, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice. Predviđeno je da će krenuti u 8 sati s vatikanskoga heliodroma, te nakon otprilike pola sata stići na stadion Gran Sasso. Papu će na trgu ispred katedrale dočekati nadbiskup L’Aquile kardinal Giuseppe Petrocchi, predsjednik pokrajine Abruzzo Marco Marsilio, prefekt Cinzia Teresa Torraco, te gradonačelnik Pierluigi Biondi.

Papa će u pratnji kardinala privatno posjetiti katedralu koja je još uvijek u ruševinama nakon potresa 2009. godine. U 9 sati i 15 minuta ispred katedrale će pozdraviti obitelji žrtava potresa, predstavnike vlasti i građane prisutne na trgu. Potom će automobilom otići u baziliku Santa Maria in Collemaggio, gdje će u 10 sati, na trgu ispred bazilike, slaviti svetu misu s obredom otvaranja Svetih vrata. Na kraju će se helikopterom vratiti u Vatikan, gdje bi trebao stići oko 13 sati i 15 minuta.

Neizmjernom radošću javljam da je Sveti Otac potvrdio svoj posjet L’Aquili 28. kolovoza, u prigodi proslave Oprosta – tim je riječima kardinal Giuseppe Petrocchi, koji je na čelu nadbiskupije od 8. lipnja 2013., u posebnom priopćenju objavio vijest o Papinom posjetu. To je gesta naklonosti prema našoj Crkvi i našem gradu – napomenuo je kardinal te istaknuo kako je, nakon ustanovljenja oprosta, koji je odredio Celestin V., papa Franjo prvi papa koji će nakon 728 godina otvoriti Sveta vrata bazilike Santa Maria di Collemaggio. Riječ je o svojevrsnom daru koji nagrađuje vjerno i ustrajno očekivanje stanovnika L’Aquile, koje se produžilo kroz stoljeća i koje sretno stiže do svojega ispunjenja – napomenuo je kardinal Petrocchi.

Slavlje Oprosta u prisutnosti Pape milosrđa dat će tom događaju planetarnu važnost, jer – istaknuo je kardinal – Sveta vrata Oprosta neće biti otvorena samo hodočasnicima koji će priteći u velikom broju, nego će biti širom otvorena cijelom svijetu. Nadamo se da će svi narodi, posebno oni izmučeni sukobima i unutarnjim podjelama, moći proći njima u mislima, te ponovno pronaći putove solidarnosti i mira. Sve u ime oprosta koji je snaga koja oživljava na novi život i ulijeva hrabrost da se u nadi gleda na budućnost. Na kraju, kardinal Petrocchi je u ime stanovnika L’Aquile, izmučenih trima snažnim potresima i pandemijom, od srca uputio zahvalu papi Franji koji još jednom – kako je napisao – prema nama svjedoči suosjećajnost i nježnost Pape-oca.

Talijanski grad L’Aquila i okolna sela 6. travnja 2009. u 3:32 pogodio je razoran potres magnitue 6.3 po Richteru. Glavnina štete nastala je u srednjovjekovnom gradu L’Aquili. U potresu je poginulo oko 300 ljudi što potres čini najsmrtonosnijim potresom u Italiji u gotovo 30 godina.