Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo će prvi put podijeliti nove laičke službe u bazilici sv. Petra

Vatikan (IKA)

Sveta Stolica najavila je da će papa Franjo u nedjelju 23. siječnja prvi put u bazilici Sv. Petra laicima i laikinjama dodijeliti službe katehista, lektora i akolita, objavila je agencija CNA.

Kandidati s tri kontinenta primit će nove službe tijekom mise Nedjelje Božje riječi koju je ustanovio sam Papa apostolskim pismom u obliku motu propria „Aperuit illis“.

Papa će formalno uvesti u službu katehista dvoje laika iz regije Amazonije u Peruu, zajedno s ostalim kandidatima iz Brazila, Gane, Poljske i Španjolske. Služba lektorata i akolitata bit će podijeljena katolicima laicima iz Južne Koreje, Pakistana, Gane i Italije. Svaka od tih službi bit će dodijeljena prema obredu koji je priredila Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Prije homilije kandidati će biti pozvani po imenu i predstavljeni Crkvi.

Pozvanima u lektorsku službu bit će uručena Biblija, dok će katehistima biti predan križ. Bit će to kopija pastoralnog križa koji su koristili pape sv. Pavao VI. i sveti Ivan Pavao II.

Papa Franjo je u svibnju prošle godine objavio apostolsko pismo Antiquum ministerium kojim se ustanovljuje služba katehista.

Novoustanovljena služba namijenjena je laicima koji imaju poseban poziv služiti Katoličkoj crkvi kao učitelji u vjeri. Prema apostolskom pismu Antiquum ministerium, vjernik laik pozvan da bude uveden u službu katehista trebao bi imati “duboku vjeru i ljudsku zrelost”, aktivno sudjelovati u životu kršćanske zajednice, prihvaćati ljude, te ga treba resiti velikodušnost i sposobnost za bratsko zajedništvo. Mora, usto, steći odgovarajuću biblijsku, teološku, pastoralnu i pedagošku naobrazbu kako bi smjerno prenosio istine vjere i mora imati prethodno iskustvo u katehezi, navodi se u apostolskom pismu.

Misa na Nedjelju Božje riječi iz Vatikana će se, među ostalim, izravno prenositi na mrežnoj stranici Vatican Newsa (vaticannews.va).