Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Cjelovita ekologija zahtijeva duboko unutarnje obraćenje

Vatikan (IKA)

U poruci sudionicima skupa EcoOne, ekološke inicijative Pokreta fokolara, papa Franjo je istaknuo da je prijeko potreban nov i uključiviji društveno-gospodarski poredak, te da valja prekinuti logiku iskorištavanja i egoizma, prenosi u subotu 24. listopada hrvatski ured Vatican Newsa.

“Potrebna je odlučna volja za razvoj i primjenu konkretnih mjera koje podupiru dostojanstvo svih osoba u njihovim ljudskim, obiteljskim i poslovnim odnosima, suzbijajući istodobno strukturne uzroke siromaštva i radeći u svrhu zaštite prirodnog okoliša”, istaknuo je papa Franjo u poruci sudionicima međunarodnoga skupa EcoOne.

Žurno je potreban novi i uključiviji društveno-gospodarski poredak

Riječ je o međunarodnoj kulturnoj inicijativi Pokreta fokolara koja uključuje mrežu profesorā, akademikā, istraživačā i stručnjakā s područja znanosti o okolišu. Susretom, čija je tema „Novi putovi prema cjelovitoj ekologiji – pet godina nakon Laudato si’“, želi se razmotriti utjecaj tog dokumenta na suvremeni svijet, uz posebnu analizu uloge koju pojedinci i društvena tijela mogu imati u brizi za naš zajednički dom.
Papa je u poruci izrazio zahvalnost Pokretu fokolara, predstavnicima Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja i Svjetskom katoličkom pokretu, za suradnju u svrhu ostvarenja tog događaja. Istaknuo je da skup, koji se održava u Castel Gandolfu do nedjelje 25. listopada, ističe relacijsko viđenje čovječanstva i brige o našem svijetu, polazeći s više stajališta: etičkoga, znanstvenoga, društvenoga i teološkoga.

Podsjećajući na uvjerenje Chiare Lubich da svijet u sebi nosi karizmu jedinstva, Papa je izrazio nadu da ta perspektiva može voditi rad u prepoznavanju kako je sve povezano.
Sveti je Otac, osim toga, istaknuo da je žurno potreban novi i uključiviji društveno-gospodarski poredak, koji može odraziti istinu da smo – kako stoji u enciklici “Fratelli tutti” – samo jedan ljudski rod, poput prolaznika stvorenih od istoga ljudskog mesa, kao djeca iste ove Zemlje koja ugošćuje sve nas. Postizanje cjelovite ekologije – stoji u poruci – zahtijeva duboko unutarnje obraćenje, na osobnoj, i na razini zajednice.

Budimo dobri upravitelji svega stvorenoga, Njegova dara

Osvrnuvši se na velike izazove, među kojima i one povezane s klimatskim promjenama, Papa je istaknuo da je vrlo važno prekinuti logiku iskorištavanja i egoizma, te promicati umjeren, jednostavan i ponizan način života.

“Neka vaš rad pridonese njegovanju, u srcu naše braće i sestara, zajedničke odgovornosti jednih za druge, kao djeca Božja, te obnovljeno zauzimanje da budemo dobri upravitelji svega stvorenoga, Njegova dara”, potaknuo je na kraju papa Franjo, javlja u subotu 24. kolovoza hrvatski ured Vatican Newsa.