Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Da bismo doživjeli Božić, otkrijmo ponovno Božju malenost

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 3. prosinca u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu izaslanstva iz talijanskih mjesta Sutrio i Rosello te iz Gvatemale, koji su darovali božićno drvo i dvoje jaslice za ovogodišnji Božić, prenosi Vatican News.

Sveti Otac potaknuo je na razmišljanje o važnosti tišine, koja pomaže zbližiti se s Bogom. „Kako bismo susreli Isusa trebamo doći do njega gdje on jest, stoga, valja se spustiti, učiniti se malenima da bismo ušli u štalicu u kojoj je rođen Sin Božji“, kazao je Papa.

Drvo i naši korijeni

Nakon što je izrazio zahvalnost za božićne darove , uz posebne misli posvećene umjetnicima koji rade s drvom, djeci iz Rosella i onima koji su uzgojili jelku u rasadniku u mjestu Palena, papa Franjo je govorio o božićnom drvu i o jaslicama kao o dvama znakovima koji ne prestaju oduševljavati malene i odrasle. Posebno je pritom istaknuo da, upravo kao stablima, i ljudima trebaju korijeni.

„Samo onaj tko je ukorijenjen na dobrom tlu, ostaje čvrst, raste, dozrijeva, odolijeva vjetrovima koji ga tresu i postaje uporište za one koji ga gledaju. Ali, bez korijena ništa se od toga ne događa; bez čvrstih temelja ostajemo klimavi. Važno je čuvati korijene, u životu kao i u vjeri. U tom smislu apostol Pavao podsjeća na temelj na kojemu valja ukorijeniti život kako bismo ostali čvrsti. On kaže da ostanemo ‚ukorijenjeni u Isusu Kristu‘. Upravo nas na to podsjeća božićno drvce. Ukorijenjeni u Isusu Kristu“, poručio je.

Jaslice − pravo bogatstvo Božića

Papa Franjo potom je govorio o jaslicama, koje podsjećaju kako je Bog postao čovjekom da bi bio blizu svakom čovjeku. Zahvaljujući jaslicama tako je moguće ponovno otkriti bît Božića.

U svojemu istinskom siromaštvu, jaslice pomažu ponovno otkriti pravo bogatstvo Božića, i očistiti od brojnih vidika koji zagađuju božićni krajolik. „Jednostavne i obiteljske, jaslice podsjećaju na Božić drugačiji od onoga konzumerističkoga i komercijalnoga. To je nešto drugo. Podsjeća nas koliko nam dobra čini održavati trenutke tišine i molitve u našim danima, često obuzetima frenetičnošću. Tišina pogoduje razmatranju Djeteta Isusa, pomaže zbližiti se s Bogom“, rekao je Sveti Otac.

Stoga je potaknuo sve da se učine malenima kako bi uistinu išli u susret Isusu, kako bi ga otkrili tamo gdje je rođen. Emanuel, Bog s nama.

„Ako doista želimo slaviti Božić, otkrijmo ponovno, kroz jaslice, iznenađenje i čuđenje malenosti Boga, koji se čini malenim, ne rađa se u slavi izgleda, nego u siromaštvu štalice. Da bismo ga susreli moramo doći do njega tamo gdje se nalazi; valja se sniziti, učiniti se malenima, ostaviti svu taštinu, tamo gdje je on. Molitva je najbolji način da se zahvali pred tim besplatnim darom ljubavi, da se zahvali Isusu koji želi ući u naš dom, koji želi ući u naša srca“, zaključio je papa Franjo, a prenosi Vatican News.